18:35 17 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.26
 • USD17.47
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.70
  Autostradă, Italia

  Românii din Italia: tot ce trebuie să ştiţi despre modificările din Codul rutier italian

  © Sputnik / Наталья Селиверстова
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  1136 0 0

  Ambasada României din Italia a publicat pe pagina oficială de Facebook detalii importante cu privire la modificările din Codul rutier italian. Cum îi pot afecta acestea pe românii din Italia cu maşini înmatriculate în ţară şi ce trebuie să facă pentru a evita amenzile.

  BUCUREŞTI, 11 dec – Sputnik, Doina Crainic. Noul Cod rutier italian interzice persoanelor rezidente în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu vehicule înmatriculate în străinătate.

  Potrivit informaţiilor publicate de Ambasada României din Italia pe pagina de Facebook, pentru nerespectarea acestor dispoziții, amenzile administrative prevăzute de noul cadru normativ sunt între 712 euro și 2.848 euro.

  În cazul în care, în termen de o sută optzeci de zile de la data nerespectării dispozițiilor, vehiculul nu este înmatriculat în Italia sau nu se solicită eliberarea unui document de transfer („foglio di via”) pentru a-l conduce peste frontieră, se aplică sancțiunea administrativă accesorie de confiscare a vehiculului, în temeiul art. 213 din Codul Rutier italian („Codice della Strada”).

  Românii care locuiesc în Italia trebuie să cunoască următoarele informaţii, publicate de Ambasada României din Italia:

  Înmatricularea în Italia a unui autovehicul înmatriculat în străinătate

  Cetățenii români care doresc să își înmatriculeze în Italia autoturismele cu numere străine trebuie să se adreseze oficiului Autorității Rutiere italiene (,,Ufficio della motorizzazione civile”) competent teritorial.

  Radierea din circulație a autoturismului înmatriculat în România, fără deplasare în țară

  În situația în care intenționați să radiați din circulație vehiculul înmatriculat în România, respectiv să îl scoateți definitiv din România (export) și nu vă puteți deplasa în țară, vă puteți prezenta la cel mai apropiat oficiu consular pentru autentificarea unei procuri în vederea radierii.

  Pentru autentificarea procurii, trebuie să prezentați:

  - Un document românesc valabil (pașaport sau cartea de identitate, inclusiv cartea de identitate italiană pentru cetățenii români cu domiciliul în Italia);
  - Datele de identificare ale persoanei ce urmează a fi împuternicită (numele, prenumele, data și locul nașterii, domiciliul, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, denumirea autorității emitente și data eliberării acestuia);
  - O fotocopie a actului care atestă calitatea acestuia de proprietar.
  Procura se semnează în fața consulului.

  Împuternicitul trebuie să solicite radierea vehiculului la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului.

  Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. 

  Transferul autoturismului din Italia în România (Repatrierea)

  Pentru repatrierea autoturismului, titularul solicită Autorității Rutiere italiene (”Ufficio della motorizzazione civile”) competentă teritorial, după predarea documentului de circulație și a plăcuțelor de înmatriculare străine, eliberarea unui document de transfer (”foglio di via”) și plăcuțelor de înmatriculare temporare, conform art. 99 din Codul rutier, pentru a putea conduce vehiculul în afara Italiei.

  Autoritatea Rutieră italiană (”Ufficio della motorizzazione civile”) se va ocupa de restituirea documentului de înmatriculare și a numerelor aferente către autoritățile competente din România.
  Alternativ, repatrierea se poate realiza cu ajutorul transportatorilor specializați (platforme).

  Excepțiile prevăzute de art. 93, paragraful 1-ter

  Dispozițiile legale prevăd exceptarea de la această interdicție a unor cazuri de concesiune în leasing, închiriere sau în comodat.

  În cazul vehiculului deținut în baza unui contract în leasing sau închiriat fără conducător auto de la o societate comercială din alt stat UE sau din Spațiul Economic European (SEE), fără reprezentanță în Italia sau în cazul existenței unui contract de comodat în baza unui raport de muncă sau de colaborare cu o societate comercială dintr-un alt stat UE sau SEE care nu are stabilit în Italia un alt sediu secundar sau un sediu efectiv, cu respectarea dispozițiilor prevăzute de codul vamal comunitar, la bordul vehiculului trebuie să existe un document semnat de proprietar, cu dată certă, din care să rezulte titlul și durata concesionării. În lipsa acestui document, titularul este considerat deținătorul vehiculului.

  Noua reglementare nu prevede posibilitatea ca între persoane fizice să fie încheiat un contract de comodat.

  Prevederile valabile pentru cetățenii nerezidenți în Italia

  Pentru cetățenii străini nerezidenți în Italia, rămân valabile prevederile articolului 132 din Codul Rutier italian.

  Cetăţenii români a căror şedere în Italia depăşeşte 3 luni trebuie să se înscrie la primăriile din localitate, în registrele de cetăţeni europeni rezidenţi în Italia.

  În urma anunţului privind modificările, Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat în care precizează că Ambasada României şi oficiile consulare din Peninsulă acţionează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetăţenilor români.

  „Misiunea diplomatică de la Roma şi oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei acţionează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetăţenilor români şi vor acorda asistenţă consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităţilor locale în aplicarea noilor prevederi legislative”, se precizează în comunicatul MAE.

  Tematic

  Pentru șoferi: recunoaşterea permisului de conducere românesc în ţările UE
  Atenţionare pentru şoferii care transportă pachete și pasageri în străinătate
  Românii din diaspora: care sunt sancţiunile dacă nu ai asigurare la maşină
  Tagurile:
  detalii, schimbări, Codul rutier, Italia


  Știrile Zilei