06:23 21 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Berlin

  Românii din Germania, important: alocații pentru copii chiar dacă aceștia trăiesc în țară

  © Sputnik / Игорь Зарембо
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  243711

  Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) precizează, într-un comunicat, că Dreptul Uniunii nu impune ca o persoană să desfăşoare o activitate salarială într-un stat membru pentru a beneficia pe teritoriul acestui stat de alocații pentru copiii săi cu reşedinţa în alt stat membru.

  BUCUREŞTI, 12 feb – Sputnik, Doina Crainic. În comunicatul CJUE, dat publicităţii pe 7 februarie, se mai menţionează că acest drept la prestaţii familiale nu este limitat la cazul în care solicitantul a obţinut în prealabil o prestaţie cu caracter contributiv.

  În comunicat se face referire la cauza C-322/17 Eugen Bogatu/Ministerul pentru Protecţie Socială din Irlanda, decizia CJUE fiind însă valabilă pentru absolut toți românii care se află într-un stat UE și solicită alocații pentru copii, potrivit ziarulromanesc.de

  În ianuarie 2009, Eugen Bogatu, cetățean român cu reşedinţa în Irlanda din anul 2003, a solicitat autorităţilor irlandeze să beneficieze de prestaţii familiale pentru cei doi copii ai săi care au reşedinţa în România. Eugen Bogatu a desfăşurat o activitate salariată în Irlanda în perioada 2003 – 2009. După pierderea locului de muncă în 2009, a primit o prestaţie de şomaj cu caracter contributiv (2009-2010), urmată de o prestaţie de şomaj cu caracter necontributiv (aprilie 2010-ianuarie 2013) şi, în sfârşit, o prestaţie de boală (2013-2015).

  Totuşi, cererea sa a fost respinsă pentru perioada cuprinsă între aprilie 2010 şi ianuarie 2013, autorităţile irlandeze considerând că solicitantul nu îndeplinea, în perioada respectivă, niciuna dintre condiţiile care dau dreptul la prestaţii familiale pentru copiii săi care aveau reşedinţa în România, întrucât acesta nu primise o prestaţie cu caracter contributiv.

  Eugen Bogatu a contestat această decizie. În hotărârea pronunţată pe 7 februarie, CJUE constată că Regulamentul privind coordonarea sistemelor de securitate socială enunţă că o persoană are dreptul la prestaţii familiale în conformitate cu legislaţia statului membru competent, inclusiv pentru membrii familiei sale care au reşedinţa în alt stat membru, ca şi cum aceştia ar avea reşedinţa în primul stat membru. Prin urmare, acesta nu impune ca o astfel de persoană să dispună de un statut specific, şi în particular de cel de lucrător salariat, pentru a avea dreptul la prestaţii familiale.

  Prin urmare, regulamentul nu condiţionează dreptul de a obţine alocații pentru copii care au reşedinţa în alt stat membru de primirea de către solicitant a unor prestaţii în numerar ca urmare sau ca o consecinţă a unei activităţi salariale.

  Comisia Europeană a demarat recent o procedură de „infrigement” împotriva guvernului austriac care a introdus așa-numita indexare a alocațiilor pentru copii. Astfel, alocațiile copiilor care trăiesc în România sau Slovacia, de exemplu, sunt mai mici fiind calculate pe baza costului mai redus al vieții.

  Tagurile:
  Germania, Români


  Știrile Zilei