23:32 18 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.42
 • USD17.60
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.73
  În căutarea unui loc de muncă

  Burse ale locurilor de muncă în state UE pentru aducerea românilor acasă

  © Sputnik / Руслан Кривобок
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  24820

  Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, care a precizat că instituția pe care o conduce va organiza în perioada următoare burse ale locurilor de muncă destinate, în special, muncitorilor români din state ale Uniunii Europene.

  BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik, Georgiana Arsene. Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, a declarat că se vor lua măsuri suplimentare pentru stabilizarea forței de muncă. În România există un deficit pe piața muncii și un șomaj foarte mic în anumite zone, cum ar fi, spre exemplu, în zona de vest a țării.

  Din punctul de vedere al demnitarului, acest lucru poate opri dezvoltarea economică și chiar poate duce la retragerea unor investitori.

  Una dintre aceste măsuri o reprezintă organizarea de burse ale locurilor de muncă în state ale Uniunii Europene în care se află foarte mulți muncitori români.

  "Împreună cu patronatele şi sindicatele din construcţii vom începe curând să ne deplasăm în Italia, Franţa şi Spania, pentru început, să realizăm burse ale locurilor de muncă strict dedicate românilor noştri care lucrează acolo şi să încercăm să îi aducem acasă", a declarat Marius Budăi, potrivit bursa.ro

  De asemenea, demnitarul a adăugat că urmare a măsurilor fiscale, salariul net al unui lucrător în construcţii nu mai poate coborî sub echivalentul în lei a 500 de euro, iar după discuţiile avute cu patronii, aceştia s-au arătat dispuşi să plătească şi ei în plus pentru a readuce muncitori în România.

  Ministrul a explicat că există o platformă electronica dedicată românilor din Uniunea Europeană unde au fost postate, deja, aproape 300 de locuri de muncă din domeniul construcțiilor și care, evident, le sunt adresate.

  La nivel național sunt 50 de persoane care au încheiat contracte. Mai mult, în ianuarie urmau să plece patru loturi de câte x25 de muncitori, dar, prin această măsură, Ordonanța 114, ”nu mai pleacă din România și s-au întors la constructorii unde lucrau”, a adăugat Budăi.

  În vederea reducerii deficitului de pe piața internă a forței de muncă, la finalul anului 2018 a fost simplificată procedura de aducere în România a lucrătorilor din state care nu fac parte din Uniunea Europeană.

  Tagurile:
  România, Diaspora, Locuri de muncă


  Știrile Zilei