16:58 24 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Carmen Dan

  Brexit -  Carmen Dan cere protejarea cetățenilor români din Marea Britanie

  © Photo: Guvernul României
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  371 0 0

  Ministrul Afacerilor Interne a precizat că se dorește ca românii stabiliți în Marea Britanie și cetățenii britanici din România să beneficieze de aceleași drepturi.

  BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik, Georgiana Arsene. Carmen Dan a făcut, astăzi, o serie de declarații în care a făcut precizări legate de soarta românilor după Brexit.

  Demnitarul a explicat că, pentru România, protejarea drepturilor cetățenilor noștri care locuiesc, lucrează sau studiază în Regatul Unit este un obiectiv prioritar, în cazul în care Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără finalizarea unui acord.

  Pe această cale, ministrul Afacerilor Interne a precizat că se dorește să nu existe politica dublei măsuri, explicând că românii din Marea Britanie și britanicii din țara noastră trebuie să beneficieze de aceleași drepturi.

  „Peste 430.000 de români locuiesc în Marea Britanie și Guvernul României are în vedere un set de măsuri pentru protejarea lor. Aceste măsuri sunt bazate pe principiul reciprocității pentru că cetățenii români din Regatul Unit trebuie să beneficieze de aceleași drepturi pe care le vor avea cei aproximativ 2.500 de britanici din România”, a declarat Carmen Dan, potrivit antena3.ro

  Demnitarul a explicat că a avut discuții aplicate cu oficialii britanici - ministrul pentru Migrație și ambasadorul Marii Britanii la București - cu privire la modul de recunoaștere a dreptului de ședere a cetățenilor români în Marea Britanie și a cetățenilor britanici în România. E vorba de persoanele care se află pe teritoriul celor două state la data de 29 martie 2019.

  Referitor la măsurile ce revin în competența Ministerului Afacerilor Externe, Dan a precizat că România este pregătită să ia mai multe decizii.

  În primul rând, cetățenii britanici cu statut Brexit, adică acele persoane care sunt acum înregistrate în România, să le fie acordate premise de ședere după efectuarea unor verificări minime referitoare la motive de siguranță națională, ordine publică, sănătate publică, precum și obligația ca cetățenii britanici să facă dovada faptului că dețin legal spațiul de locuit și mijloace de întreținere.

  ”Dreptul de ședere temporar pe teritoriul României se va asigura pe o perioadă maximă de cinci ani, astfel încât să le fie oferită cetățenilor britanici cu statut Brexit și membrilor de familie ai acestora cu posibilitatea continuării șederii pe teritoriul României”, a declarat Carmen Dan.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei