00:19 22 Martie 2019
În direct
 • EUR19.59
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.11
 • UAH0.64
  Berlin

  Românii din Germania, important: tot ceea ce se schimbă în această ţară în martie 2019

  CC BY 2.0 / Flickr / Ralf Schulze / Berlin_05_2009_ 054
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  812710

  Locuitorii din Germania, inclusiv românii care lucrează acolo, vor asista la o serie de schimbări în această ţară în luna martie. Care sunt acestea.

  BUCUREŞTI, 7 mart – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit portalului thelocal.de, în martie 2019 au loc mai multe schimbări pentru locuitorii din Germania. Acestea sunt:

                       

  Mai multe puncte de pensie pentru mame

  De la 1 martie, mamelor cu copii născuți înainte de 1992 li se va aloca cu jumătate de punct de pensie mai mult pe copil, adică 2,5 în loc de două puncte, ca înainte. Convertind în numerar, aceasta înseamna că pentru fiecare copil născut înainte de 1992, mamele din vestul Germaniei primesc cu 16,02 euro mai mult pe lună şi cu 15,35 euro mai mult în Est. Creșterea pensiei în cazul mamelor face parte din pachetul de pensii al guvernului federal, în valoare de miliarde de euro. Această majorare va costa guvernul 3,8 miliarde de euro pe an.

  Tăierea gardurilor vii, interzisă

  Dacă aveţi de gând să folosiţi foarfecele de grădină pentru a tăia gardul viu înalt din curtea dvs., avem veşti proaste. Între 1 martie și 30 septembrie, este interzisă tăierea gardurilor viu, potrivit Legii federale privind conservarea naturii.

  În această perioadă nu sunt permise tăiere unei cantităţi mari din „gardurile vii, tufișuri și alte plante lemnoase”, prevede legea. Este însă permisă numai „toaletarea blândă”, iar tăierile mai mari vor fi permise începând din octombrie. Scopul legii este de a proteja animalele și păsările care se adăpostesc în aceste spații verzi primăvara și vara.

  Ziua Femeii în Berlin

  Vineri, 8 martie, a fost declarată zi liberă în Berlin. Pentru prima dată, capitala germană va sărbători Ziua Internațională a Femeii nu doar „în spirit”, dar şi practic, ca zi liberă. Deşi, cu 10 sărbători oficiale, Berlinul e întrecut de Bavaria, care are 13, totuşi, capitala este primul dintre landurile federale care a instituit o sărbătoare specială pentru Ziua Femeii, care există de peste 100 de ani în Germania.

  Salarii mai bune

  Începând de la 1 martie, angajații din industria construcțiilor primesc mai mulți bani. Sindicatul IG Bau și cele două asociații patronale din industria construcțiilor au ajuns la un acord comun şi, drept urmare, cinci milioane de angajați vor beneficia de această majorare.

  În vestul Germaniei, lucrătorii calificați vor primi cu 15,20 euro în plus în loc de 14,95 euro. Pe de altă parte, în Germania de Est vor primi numai 12,20 euro. Datorită proximității sale atât faţă de est, cât și faţă de vest, s-a ajuns la un compromis pentru Berlin: aici, salariul minim pentru lucrătorii calificați va crește de la 14,80 la 15,05 euro. De asemenea, şi lucrătorii necalificați vor primi mai mulți bani: 12,20 euro în loc de 11,75 euro.

  E timpul pentru o schimbare

  Pe 31 martie, germanii vor trece la ora de vară. Astfel ora 2 dimineața va deveni 3 a.m. Dacă nu sunteți adeptul acestei schimbări, are loc deja o dezbatere aprinsă cu privire la eliminarea totală a acestei schimbări a orei, dar nu pare să se întâmple acest lucru până cel puţin în 2021.

  Ziua cea mare Brexit

  Pe 29 martie, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Cel puțin, acesta este planul Brexit. Fie că această retragere va fi reglementată sau nereglementată, fie că vor fi introduse noi termene-limită sau chiar dacă Brexit va fi amânat, totuşi rămâne un mare eveniment. Un lucru este însă cert: dacă Brexit va avea loc într-adevăr la sfârșitul lunii martie, va fi cu siguranţă cea mai importantă schimbare a anului, cel puțin la nivel european.

  Tematic

  Români în Germania: probleme legate de închirierea locuinţei. Important de ştiut
  Români în Germania: „Ambasada spirituală” pentru cea mai mare comunitate de români
  Românii din Germania: Cele mai prost plătite meserii. Posturile în care e nevoie de români
  Muncitori români abuzaţi în Germania - poliţia, sfat ciudat pentru ei
  Anunţ: Nevoie disperată de lucrători români în Germania. Salarii de 74.000 de euro pe an
  Tagurile:
  Germania, Români
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei