18:38 23 Mai 2019
În direct
 • EUR20.09
 • USD17.99
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Londra

  Românii din UK: ghid complet pentru obţinerea noului statut – iată ce drepturi veţi avea

  © AFP 2019 / JUSTIN TALLIS
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (516)
  224710

  Pe site-ul oficial al Guvernului britanic a fost publicat recent un ghid complet, tradus în mai multe limbi, inclusiv în română, care prezintă modalitatea în care cetăţenii europeni se pot înscrie în sistemul de înregistrare în vederea obţinerii noului statut de rezident.

  BUCUREŞTI, 1 apr – Sputnik, Doina Crainic. Cetăţenii români care locuiesc în Regatul Unit pot solicita înscrierea în Programul de înregistrare a cetățenilor europeni pentru obţinerea statutului care să le permită şederea în această ţară şi după 30 iunie 2021.

  Dacă Regatul Unit va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord, condiţia pe care trebuie să o îndepliniţi este să locuiți în Regat până la 12 aprilie 2019 pentru a vă depune cererea. În acest caz, termenul de depunere a cererilor va fi data de 31 decembrie 2020.

  În ceea ce priveşte taxele de înscriere, depunerea solicitărilor este gratuită.

  De asemenea, pe site-ul guvernului britanic se precizează că nu sunt obligaţi să depună cerere cetăţenii care: deţin permis de intrare în Regatul Unit pe o perioadă nedeterminată; deţin permis de ședere în Regatul Unit pe o perioadă nedeterminată; sau deţin cetățenie britanică sau irlandeză (inclusiv „cetățenia dublă”).

  Prin urmare, drepturile și statutul cetățenilor Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și ai cetățenilor elvețieni care trăiesc în Regatul Unit vor rămâne neschimbate până la data de 30 iunie 2021 dacă Regatul Unit va ieşi din Uniunea Europeană cu un acord.

  Statutul de rezident permanent sau cel care vă va permie şederea provizorie depinde de perioada de timp de când trăiți în Regatul Unit la momentul la care faceți cererea. Drepturile dumneavoastră vor fi diferite în funcție de statutul pe care îl veți primi.

  Statutul de rezident permanent

  Veți primi statut de rezident permanent dacă:

  • ați început să locuiți în Regatul Unit înainte de data de 31 decembrie 2020 (sau până la 12 aprilie 2019 dacă Regatul Unit va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord);

  • ați locuit în Regatul Unit pentru o perioadă continuă de 5 ani.

  Cinci ani de ședere continuă înseamnă că, timp de 5 ani la rând, ați locuit în Regatul Unit, Insulele Anglo-Normande sau Insula Man pentru o perioadă de cel puțin 6 luni în orice perioadă de 12 luni. Excepțiile sunt:

  • un interval de timp de până la 12 luni dintr-un motiv important (de exemplu, naștere, boală gravă, studii, formare profesională sau detașare peste hotare în interes de serviciu);

  • serviciul militar obligatoriu de orice durată;

  • timpul petrecut în străinătate în calitate de funcționar al Coroanei sau ca membru al familiei unui funcționar al Coroanei;

  • timpul petrecut în străinătate în forțele armate sau în calitate de membru al familiei cuiva din forțele armate;

  Puteți rămâne în Regatul Unit cât timp doriți dacă obțineți noul statut de rezident. De asemenea, veți putea solicita cetățenia britanică dacă sunteți eligibil.

  Statutul de şedere provizorie

  Dacă, atunci când faceți cerere, nu aveți cumulaţi 5 ani de ședere continuă, veți primi statutul de şedere provizorie. Condiţia este că trebuie să fi început să locuiți în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020 (sau până la 12 aprilie 2019 dacă Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană fără un acord).

  După ce veți fi cumulat 5 ani de ședere continuă, veţi putea face cerere pentru a obţine noul statut de rezident permanent.

  Dacă se împlinesc 5 ani de şedere neîntreruptă înainte de data de 30 decembrie 2020, atunci, dacă cererea dumneavoastră va fi aprobată, veți obţine noul statut de rezident permanent fără a mai trebui să solicitați mai întâi statutul de şedere provizorie.

  Puteți rămâne în Regatul Unit pentru o perioadă de încă 5 ani de la data primirii statutului de şedere provizorie.

  Care vor fi drepturile românilor care au obţinut noul statut de rezident permanent sau statutul de şedere provizorie:

  Veţi vor putea:

  • să lucrați în Regatul Unit;

  • să beneficiaţi de serviciile Sistemului Național de Sănătate (NHS);

  • să vă înscrieți în programe de învățământ sau să vă continuați studiile;

  • să accesați fonduri publice, cum ar fi ajutoare pentru asistență socială de stat și pensii, dacă aveți dreptul la acestea;

  • să călătoriți în și din Regatul Unit.

  Dacă doriți să petreceți un timp în afara Regatului Unit:

  Dacă ați obţinut noul statut de rezident permanent, ar trebui să puteți petrece până la 5 ani consecutiv în afara Regatului Unit fără a vă pierde statutul. Acest lucru nu a fost încă aprobat de Parlament. De asemenea, dacă ați obţinut statutul care vă permite şederea provizorie, ar trebui să puteți petrece până la 2 ani consecutiv în afara Regatului Unit fără a vă pierde statutul. Va trebui să vă mențineți reședința neîntreruptă dacă doriți să obțineți noul statut de rezident permanent.

  Dacă veţi dori să aduceți în Regatul Unit membri ai familiei dvs.:

  Membrii apropiați ai familiei vi se pot alătura în Regatul Unit înainte de data de 31 decembrie 2020. Ei vor trebui să solicite noul statut de rezident (EU Settlement Scheme) de îndată ce vor ajunge în Regat.

  Dacă Regatul Unit Britanie va ieşi din Uniunea Europeană cu un acord, veți putea aduce membrii apropiați ai familiei în Regatul Unit după 31 decembrie 2020, dacă îndepliniţi aceste doua condiţii:

  • relația dumneavoastră a început înainte de data de 31 decembrie 2020;

  • mai aveți încă relație cu ei atunci când aceștia fac cerere ca să vi se alăture.

  Dacă Regatul Unit Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord, termenul-limită pentru ca membrii familiei să vi se alăture în Regatul Unit va fi data de 30 martie 2022.

  Dacă relația dumneavoastră cu ei a început după 31 decembrie 2020, nu îi veți putea aduce în Marea Britanie potrivit prevederilor noului statut de rezident. În acest caz, ei vor putea veni în Regat folosind o altă metodă, de exemplu, sistemul de viză pentru familie.

  Pentru alte informaţii legate de solicitarea noului statut, puteţi consulta documentul integral publicat pe site-ul guvernului britanic, inclusiv în limba română.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (516)

  Tematic

  Berlinul: Germania și UE sunt pregătite de un Brexit fără un acord
  Brexit: care este cea mai probabilă evoluţie după respingerea Acordului pentru a 3-a oară
  Amplă demonstraţie pro-Brexit - comentariu: „Atât de mulți oameni albi într-un singur loc”
  Juncker avertizează: UE nu mai are răbdare cu Marea Britanie privitor la Brexit
  Post-Brexit fără acord: cum vor fi afectaţi românii din Marea Britanie–Totul se va scumpi
  Tagurile:
  români, Drepturi, statut, ghid, Brexit
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei