08:10 19 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.46
 • USD17.90
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (679)
  1178 0 0

  Acordul a fost confirmat ieri de ambasadorii la UE în numele Consiliului și astăzi de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European. Acum este nevoie ca textul să fie adoptat în mod formal de Parlamentul European și de Consiliu.

  BUCUREȘTI, 3 apr - Sputnik. Consiliul și Parlamentul European au convenit ca, după Brexit, cetățenilor din Regatul Unit care vin în spațiul Schengen pentru o ședere de scurtă durată (90 de zile într-o perioadă oarecare de 180 de zile) să li se acorde posibilitatea de a călători fără viză, anunță romania2019.eu.

  „Acordul a fost confirmat ieri de ambasadorii la UE în numele Consiliului și astăzi de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European. Acum este nevoie ca textul să fie adoptat în mod formal de Parlamentul European și de Consiliu”, notează sursa citată.

  Aceste măsuri nu garantează dreptul de a munci.

  Luând în considerare că, potrivit normelor UE, scutirea de viză se acordă în condiții de reciprocitate, orice măsură adoptată de Londra se va aplica reciproc și pentru cetățenii britanici care călătoresc în UE, în contextul în care Guvernul Regatului Unit a afirmat că nu intenționează să solicite viză cetățenilor din UE care călătoresc în Regatul Unit pentru șederi de scurtă durată.

  Se mai precizează că în cazul în care Regatul Unit ar introduce în viitor obligativitatea deținerii unei vize pentru resortisanții a cel puțin unui stat membru, s-ar aplica mecanismul de reciprocitate existent, iar cele trei instituții ale UE și statele membre s-ar angaja să ia fără întârziere măsuri în sensul aplicării mecanismului.

  Comisia ar monitoriza respectarea principiului reciprocității în mod continuu și ar informa imediat Parlamentul European și Consiliul în legătură cu orice evoluții care ar putea periclita respectarea acestui principiu.

  Deci, în cazul în care nu există un Acord Brexit, soarta muncitorilor europeni din Marea Britanie, inclusiv a resortisanților români, rămâne incertă în ce privește dreptul la muncă.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (679)
  Tagurile:
  Români în UK, Brexit

  Știrile Zilei