11:22 24 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.26
 • USD17.83
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (666)
  232020

  Aceasta dată este o „șansă crucială” pentru ca britanicii să arate politicienilor care sunt sentimentele lor cu privire la ieşirea din UE, scrie un editorialist al publicaţiei The Guardian.

  BUCUREŞTI, 18 apr – Sputnik, Doina Crainic. Peste doar cinci săptămâni, în Marea Britanie va avea loc un referendum cu privire la Brexit, scrie editorialistul Timothy Garton Ash de la The Guardian.

  Acesta va lua forma alegerilor pentru Parlamentul European, de pe 23 mai, „dar, în realitate, va fi un pre-referendum sau, dacă vă plac neologismele nesuferite, un preferendum. Deci, avem o singură sarcină simplă: maximizarea votului pentru partidele care susțin un referendum confirmător cu privire la Brexit, oferind poporului britanic posibilitatea unei alegeri democratice între acceptarea acordului negociat privind Brexit și rămânerea în UE”, notează editorialistul.

  Dacă manifestul Partidului Laburist susţine în mod clar acest referendum confirmator, atunci se numără printre acele partide. Dacă Partidul Laburist nu este destul de clar în acest sens, atunci există liberal democraţii, partidul Change UK, Partidului Verde, Partidul Național Scoțian sau Plaid Cymru. La sfârșitul zilei, ceea ce va conta mai mult decât alocarea exactă a fotoliilor este faptul că britanicii vor putea spune: „X milioane de persoane au votat pentru partidele proeuropene, pro-referendum, în timp ce Y milioane au votat pentru partidele ferm pro-Brexit precum Ukip, noul partid pentru Brexit al lui Nigel Farage și conservatorii”, subliniază Garton Ash. În acest caz, nu va exista vreun vot inutil, fiecare vot va conta.

  „Este esențial să ne axăm mai puțin asupra partidelor şi mai mult asupra cauzei comune. Să uităm de locuri şi să ţinem cont de voturi. Având în vedere că este efectiv un referendum, doar două cifre contează: voturile pentru, voturile contra”, scrie editorialistul.

  Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă înscrieţi în registrul electoral. Termenul-limită pentru înregistrare este peste mai puţin de trei săptămâni, pe 7 mai. Totuşi, Comisia electorală a scris recent pe Twitter că două din fiecare trei persoane cu vârste între 18 și 34 de ani nu sunt încă înregistrată pentru votare.

  În cazul celor peste 3 milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Marea Britanie, chiar dacă sunt înscrişi în registrul electoral, aceştia trebuie să completeze și să depună un formular în care să precizeze că doresc să voteze în Regatul Unit, nu în ţara lor de origine. Acest lucru nu se poate face doar online, depinde de regiune, mai precizează Timothy Garton Ash.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (666)

  Tematic

  Liderii UE au convenit să amâne Brexit până în toamnă - ce înseamnă asta, ce urmează
  May: În ciuda obţinerii amânării, Brexit poate avea loc foarte curând, la această dată
  Pamela Anderson: arestarea lui Assange, „diversiune” pentru a abate atenţia de la Brexit
  Ministru român: Cum vor fi afectate drepturile românilor, în toate scenariile post-Brexit
  Românii din Marea Britanie: cele patru scenarii Brexit – turnură spectaculoasă?
  Tagurile:
  Români în UK, Referendum, Marea Btitanie, Brexit


  Știrile Zilei