16:01 24 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.98
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  Alegerile europarlamentare 2019 (189)
  221980

  Este de urmărit nu doar cum indivizii încearcă să spargă ușa ambasadei – comițând o gravă infracțiune – dar și ce limbaj ”ales” folosesc!

  BUCUREȘTI, 6 iun - Sputnik, Evan Răutu. Pe internet au fost postate mai multe filmări cu cozile la care au stat românii în ziua de 26 mai pentru a vota la alegerile europarlamentare și la referendum.

  Reamintim că MAE afirmă că au fost probleme la circa 40 din cele 441 de secții de votare din afara României, datorate în principal lipsei de comunicare. 

  În filmări lumea este nemulțumită, s-a stat multe ore la coadă, iar în unele cazuri se manifestă violent, transmițând insulte la adresa autorităților române.

  Dar, în unele filmări apar chiar manifestări de violență fizică – așa cum e cazul de mai jos, filmat la ambasada României de la Haga, Olanda.

  În unele situații au intervenit chiar forțele de ordine locale, care au utilizat și mijloace dure pentru a-i îndepărta pe românii care nu doreau să plece – deși programul secției de vot se încheiase.

  Iată filmarea, postată pe Facebook de o anume Dana Lucas. Este de urmărit nu doar cum indivizii încearcă să spargă ușa ambasadei – comițând o gravă infracțiune – dar și ce limbaj ”ales” folosesc! Nu știm dacă împotriva ”eroilor” din film s-au luat măsuri – în sensul unei anchete. Deocamdată, DNA a demarat o anchetă privind motivele pentru care au apărut probleme la unele secții, în sensul aglomerării și întârzierilor.

  Într-o scrisoare deschisă, ambasadoarea României la Haga, Brândușa Predescu, scrie: ”Deplâng faptul că românii care nu au fost implicaţi în incidentele care au avut loc la închiderea secţiilor de votare de la Haga au trebuit să sufere după ce au aşteptat ore întregi să voteze şi, din păcate, nu au putut”.

  ”Plângerile lor legate de asprimea percepută a intervenţiei poliţiei au fost aduse în atenţia autorităţilor olandeze”, scrie ambasadoarea. ”Regretăm profund faptul că o astfel de situaţie a avut loc - sediul Ambasadei a trebuit să fie protejat”.

  Menționăm că România e una dintre puținele state care permite votul în afara granițelor la alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și la Referendum. În multe din UE, regimul este mult mai strict, iar în unele cazuri, cetățenii plecați pierd dreptul la vot după un număr de ani petrecuți în afara granițelor.

  Pe internet a fost propusă o petiție cu tema: ”Românii să voteze doar în România”.

  Тема:
  Alegerile europarlamentare 2019 (189)
  Tagurile:
  diasporă, străinătate, vot, Alegeri europarlamentare

  Știrile Zilei