22:53 02 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.25
 • USD17.18
 • RUB0.24
 • RON3.98
 • UAH0.64
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  163010

  A început perioada concediilor, iar românii care lucrează în Italia trebuie să ştie că beneficiază de dreptul la tratament egal, la deplina egalitate în drepturi şi obligaţii ca şi cetăţenii italieni. Ce trebuie să ştie legat de concediul de odihnă în funcţie de sectorul de activitate.

  BUCUREŞTI, 7 iun – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit Contractului Colectiv de Muncă, în Italia, în sectorul construcţiilor, durata concediului anual de odihnă este de 4 săptămâni calendaristice, ceea ce înseamnă echivalentul a 160 de ore de program normal de lucru pentru lucrătorii din producție, scrie rotalianul.ro. Angajații care au lucrat mai puțin de un an la angajatorul respectiv beneficiază de un concediu de odihnă proporțional cu perioada lucrată. Lucrătorii nu pot renunța la efectuarea concediului anual de odihnă în schimbul plății sumelor aferente acestuia.

  De asemenea, în sectorul asistenței acordate persoanelor (menajere, îngrijitoare), unde lucrează multe românce, lucrătorul are dreptul, indiferent de durata programului de lucru, la o perioadă de concediu de 26 de zile lucrătoare acordat în funcție de nevoile angajatorului, de regulă în perioada iunie-septembrie. De acest drept beneficiază atât lucrătorii care locuiesc cu angajatorul, cât şi cei care nu sunt cazaţi la angajator. Nu se iau în calcul duminicile și sărbătorile legale din timpul săptămânii. Dacă aţi lucrat mai puţin de un an, concediul se calculează astfel: 26:12 x numărul lunilor de activitate din anul respectiv.

  De exemplu, Elena a lucrat 9 luni ca îngrijitoare pe parcursul ultimului an. Ea are dreptul la un număr de zile de concediu potrivit următorului calcul: 26:12 = 2,16; 2,16x9=19,44 zile de concendiu (rezultatul se rotunjește).

  În cazul lucrătorilor care nu au cetățenia italiană și au nevoie de un concediu pe o perioadă mai mare de timp, pentru a reveni în vizită în statul de origine, este posibilă cumularea concediilor corespunzătoare pentru doi ani de serviciu, după obținerea acordului angajatorului.

  Dacă angajaţii nu au efectuat concediul în totalitate, zilele respective pot fi acordate la o dată ulterioară. În cazul încetării raporturilor de muncă, zilele de concediu neefectuat vor fi retribuite.

  Lucrătorul are dreptul să primească plata salariului normal pe întreaga perioadă a concediului, exceptând eventualele sporuri.

  Alte concedii plătite în Italia sunt concediile de maternitate, concediile parentale, concediul în cazul în care copilul în întreţinere este bolnav şi concediul de căsătorie.

  Concediul de maternitate durează maximum 5 luni: de regulă, ultimele 2 luni înainte de naștere și primele 3 luni după nașterea copilului. Pe durata concediului, lucrătoarea beneficiază de o indemnizație de maternitate care reprezintă echivalentul a 80% din salariu, iar perioada respectivă este recunoscută ca vechime în muncă.

  Concediile parentale permit părinţilor să absenteze perioade de până la 6 luni/an, în primii 8 ani de viaţă ai copilului, angajaţii primind o indemizaţie care echivalează cu 30% din suma ultimului salariu primit.

  În cazul în care copilul în întreţinere este bolnav, salariaţii au dreptul de a nu veni la muncă în zilele respective. Angajatele pot beneficia de un repaos în timpul programului de lucru pentru a alăpta, dacă au făcut o cerere prealabilă către angajator.

  De asemenea, în caz de căsătorie, lucrătorul beneficiază de 15 zile calendaristice consecutive libere plătite.

  Tagurile:
  diasporă, Italia, Români


  Știrile Zilei