23:35 31 Mai 2020
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.63
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  477240

  Cea mai mare fermă din sud-estul Europei este în România, fiind situată în Insula Marea a Brăilei. Însă, întrucât România se confruntă cu un mare deficit de forţă de muncă, ferma nu are cu cine să lucreze şi caută muncitori.

  BUCUREŞTI, 12 iun – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit lui Lucian Buzdugan, directorul general al companiei Agricost, cea mai mare fermă din sud-estul Europei, deşi s-a investit un milion de euro în utilaje, anul trecut au fost şase combine care nu au lucrat, deoarece nu s-au găsit muncitori.

  La companie, salariul mediu brut este de 1.000 de euro pe lună, iar salariul mediu net ajunge undeva la 560 – 570 de euro pe lună, potrivit ziarulromanesc.net. În prezent, compania are 900 de angajaţi.

  De asemenea, compania asigură masa gratuit, compusă din trei feluri de mâncare.

  „Toată lumea primeşte la caserolă hrana foarte bine dozată, foarte bine calculată din punct de vedere energetic, din punct de vedere proteic, din toate punctele de vedere. Se primesc trei feluri de mâncare într-o igienă perfectă, la o ora exactă la care primeşte toată lumea. La aceeaşi oră, toată lumea primeşte masa, indiferent unde se găseşte – că e în mijlocul câmpului”, a spus Buzdugan.

  Mai mult, 100 de muncitori merg anual, pe banii companiei, împreună cu soţiile într-o vacanţă într-o capitală europeană. Cei 100 de muncitori sunt aleşi la propunerea şefului de fermă, însă în anul următor merg alţii, prin rotaţie.

  „Tot în grija faţă de oameni, anual, circa 120 de salariaţi cu funcţii de conducere petrec o vacanţă într-o capitală europeană pe banii companiei şi, de asemenea, 100 de muncitori în fiecare an merg într-o capitală, la cerere. În cazul lor, firma suportă şi costul soţiilor”, a adăugat directorul general al Agricost.

  În următorii ani, vor fi date în funcţiune cinci fabrici de uscare a lucernei, astfel că ferma are nevoie de noi angajaţi.

  Tematic

  Românii din Diaspora, atenţie: când trebuie să plătiţi taxe în România – lămuriri ANAF
  Românii din Diaspora: alocaţia europeană pentru copii, puteţi primi bani în plus -condiţii
  Aranjament? Ambasadorii din scandalul ”Diaspora”: numiți de Iohannis, propuși de Cioloș
  Românii din Diaspora: Cele 13 drepturi de bază pe care trebuie să le cunoască orice român
  Tagurile:
  euro, salarii, Români, diasporă


  Știrile Zilei