19:21 14 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.59
 • RUB0.27
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Euro

  Milioane de euro pentru copiii români cu părinți plecați în străinătate

  © Sputnik / Руслан Кривобок
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  206 0 0

  Vești bune pentru copiii români cu părinți plecați în străinătate. Ei vor beneficia de sprijin din partea statului – zece milioane de euro, investite în educația lor.

  BUCUREȘTI, 28 aug – Sputnik, Georgiana Arsene. Programul este pregătit în contextual în care 92.027 de copii aveau, în anul 2018, părinții plecați la muncă în afara granițelor țării și se aflau în grija rudelor.

  Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, din aceștia, 16.331 de copii nu au nici un părinte în România, iar alți 12.806 copii au unicul părinte plecat la muncă în străinătate.

  Principalul scop al apelului de proiecte este acela de a stimula participarea la educație a copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate, precum și prevenirea fenomenului de părăsire temporară a școlii.

  Apelul de propuneri de proiecte vizează exclusiv Regiunea de dezvoltare Nord-Est, informează gazetaromaneasca.com

  Ministerul Fondurilor Europene precizează că pot fi finanțate mai multe activități. Este vorba despre un pachet integrat de servicii destinat preșcolarilor și elevilor din ciclul primar și gimnazial în vederea stimulării participării la educație și prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a școlii, asigurarea de servicii de educație parentală și de consiliere social, activități de sprijin pentru stimularea participării la educație și la activitățile de consiliere a copiilor, precum și dezvoltarea de parteneriate între școli, autorități locale, instituții locale, ONG-uri și comunitate.

  În cadrul prezentei cereri de propuneri de proiect, notează sursa citată, grupul țintă eligibil cuprinde următoarele categorii: preșcolari, elevi din învățământul primar și gimnazial, părinți/tutori/persoana care are în grijă copilul cu părinți plecați la muncă în străinătate. De asemenea, în grupul țintă sunt incluși copiii cu dizabilități și nevoi special care pot beneficia în proiect de servicii de educație de nivel antepreșcolar.

  Ghidul ”Programul pilot de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate” a fost deja lansat în consultare publică.

  Proiectele pot fi aplicate în parteneriat. Perioada de implementare este de maximum 3 ani.  Știrile Zilei