05:12 19 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.35
  • USD17.41
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
    Berlin

    Românii din Germania: cum pot obţine rezidența permanentă și cetățenia germană

    © REUTERS / Fabrizio Bensch
    DIASPORĂ
    Sa primesc un link scurt
    209010

    Ce trebuie să ştie românii care lucrează în Germania şi doresc să obţină dreptul de ședere permanentă în această ţără sau să devină cetățeni ai acestui stat.

    BUCUREŞTI, 19 sept – Sputnik, Doina Crainic. Românii care locuiesc şi lucrează în Germania pot obține dreptul de ședere permanentă în această ţară automat, fiind cetăţeni europeni, după ce au locuit în această țară legal timp de cel puțin 5 ani, fără întrerupere, potrivit stiridiaspora.ro.

    Toți românii care îndeplinesc aceste criterii pot solicita un permis de ședere permanentă, care confirmă faptul că au dreptul de a locui în Germania permanent, fără a îndeplini alte condiții.

    De asemenea, dacă doresc să devină cetățeni ai Germaniei, românii care locuiesc şi lucrează în această ţară trebuie să facă dovada că au avut reședință stabilă în Germania cel puțin în ultimii 8 ani sau 7 ani în cazul refugiaților și apatrizilor. De asemenea, trebuie să aibă permisul de ședere adecvat, să arate că se pot întreține financiar fără a recurge la beneficii din partea statului, că nu au fost condamnați penal și nu se supun niciunei ordonanțe judecătorești care impune o măsură de prevenire.

    Însă în cazul românilor care se căsătoresc cu un cetățean german, este posibilă o reducere substanțială a duratei minime de ședere anterioară obținerii cetățeniei: este nevoie doar de 3 ani de la căsătorie.

    Alte condiții pe care solicitantul cetățeniei trebuie să le îndeplinească sunt să fie loial Germaniei și poporului german şi cunoașterea limbii oficiale, ceea ce reprezintă un avantaj pentru o parte dintre românii din Ardeal.

    Trecerea testului de limbă germană cu nivelul de bază B1 se poate obține după absolvirea unui curs de integrare „Integrationskurs", ce durează între 6 și 9 luni. Pentru acesta, statul german suportă o parte din costuri, iar cursantul achită doar un euro pe oră. La testul de limbă germană se adaugă 45 de ore în care persoana învață noțiuni generale de limbă germană, iar la final susține un examen - Einbuergerungstest.

    Solicitantul trebuie să mai achite o taxă de 225 euro la Einwohner- Zentralamt, instituția care se ocupă cu obținerea cetățeniei germane.

    În cazul copiilor, toți copiii născuți în Germania primesc automat cetățenia dacă cel puțin unul dintre părinții lor a locuit în Germania timp de cel puțin 8 ani. Cetățenia se stabilește în funcție de cetățenia părinților și nu în funcție de țara în care s-a născut copilul, iar copiii cu părinți străini vor avea dreptul la dublă cetățenie până la vârsta de 23 ani, moment în care trebuie să aleagă.

    Există reguli speciale pentru cei născuți înainte de 1 iulie 1993, dacă numai tatăl este german și nu este căsătorit cu mama. Tatăl trebuie să recunoască paternitatea și trebuie să fi fost căsătorit cu mama înainte de 1 iulie 1998. Un copil născut într-o țară străină nu va mai beneficia automat de cetățenie germană prin naștere, în cazul în care părintele său german s-a născut după 31 decembrie 1999 într-o țară străină și își are reședința principală acolo.

    Tematic

    Polonia îndeamnă Germania să-și sporească bugetul pentru apărare
    Românii din Germania: noi locuri de muncă de mii de euro pe lună – cel mai bine plătite
    ”Ne-am săturat de javre ca tine!” - mesaj distrugător din Germania… pentru Tăriceanu!
    Românii din Germania: Tot ce se schimbă în septembrie în această ţară
    Germania caută muncitori români – sute de locuri disponibile în aceste sectoare
    Lecție meritată din Germania: “Iată cum stă treaba în mintea unor români”…
    Tagurile:
    cetățenie, Rezidență, Germania


    Știrile Zilei