17:03 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  842231

  Pentru a atrage noi locuitori, un oraş splendid din Germania, care are un primar român, a venit cu o ofertă de nerefuzat. Cei interesaţi se pot caza gratis pentru o lună pentru a vedea dacă se acomodează.

  BUCUREŞTI, 28 sept – Sputnik, Doina Crainic. Este vorba de oraşul Görlitz din Germania, condus de un primar român, Octavian Ursu. Oarşul este unul pitoresc, atrăgând circa 140.000 de turişti pe an, potrivit The Guardian

  Görlitz este cel mai estic oraș al Germaniei, fiind o „bijuterie” bine conservată, jucând rolul unui burg pitoresc din Europa centrală în filme de la Hollywood, precum Grand Hotel Budapest, Inglourious Basterds sau The Reader.

  Totuşi, aici sunt înregistrate cele mai mici venituri. În oraş sunt aproximativ 7.000 de apartamente în care nu locuieşte nimeni. Din cauza scăderii tot mai mari a numărului de locuitori, autorităţile locale au propus un program pentru revitalizarea oraşului, prin care oameni pot veni să locuiască aici timp de o lună fără să plătească nici măcar un euro pentru chirie.

  Până acum s-au înscris peste 150 de persoane în program, iar mulţi dintre cei interesaţi sunt din alte oraşe germane, dar sunt şi unii din Cehia, Statele Unite sau Marea Britanie.

  „Scopul nostru este să aflăm de ce au nevoie oamenii şi, dacă se mută, care este motivaţia lor”, a declarat Robert Knippschild, directorul Centrului interdisciplinar pentru transformare şi revitalizare urbană.

  „Le-am spus cetăţenilor că trebuie să se gândească dacă vor un oraş deschis, european, sau un oraş închis”, a adăugat primarul Octavian Ursu. Edilul român crede că, dacă oamenii se vor simţi bine primiţi, vor exista mai multe slujbe, mai mulţi angajaţi şi comunitatea va fi mai înfloritoare.

  Tematic

  Lecție meritată din Germania: “Iată cum stă treaba în mintea unor români”…
  Românii din Germania: cum pot obţine rezidența permanentă și cetățenia germană
  Românilor din Germania li s-a mărit salariul cu 600-800 de euro
  Zelenski s-a plâns lui Trump pe Franța și Germania
  Românii din Germania, veste proastă: vor plăti mai mult pentru aceste servicii
  Tagurile:
  Ofertă, Germania, Români

  Știrile Zilei