23:35 20 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.50
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  23902

  Etnicii români reprezintă una din cele mai netolerate grupuri din Ucraina, fiind alături de africani și țigani, se arată într-un studiu realizat recent.

  BUCUREȘTI, 11 nov – Sputnik. Etnicii români din Ucraina reprezintă una din cele mai disprețuite minorități, potrivit unui studiu realizat recent de către Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.

  Într-un clasament al distanței sociale, respondenții ucraineni au plasat români printre cele mai disprețuite grupuri etnice, fiind surclasați doar de africani și romi (țigani).

  Distanța socială presupune o scală de la 1 la 7 (metoda elaborată de sociologul american Emory Bogardus), prin care se măsoară nivel de acceptare a unor categorii de persoane în calitate de prieteni sau noi membri de familie. Indicatorul 1 presupune acceptarea persoanei în calitate de prieten sau membru de familie, iar 7 – inacceptarea aflării grupului etnic în Ucraina.

  Astfel, cea mai mare distanță și intoleranță se înregistrează față de romi (țigani) – 5,41, africani – 5,20 și români – 4,70.

  Distanța socială față de diverse grupuri etnice, potrivit studiului realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev
  Distanța socială față de diverse grupuri etnice, potrivit studiului realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev

  În continuare, urmează francezii – 4,41, nemții – 4,31, americani – 4,27, canadieni -  4,17, tătarii din Crimeea – 4,11, evrei – 4,07, polonezi – 3,99.

  Cea mai mică distanță socială este înregistrată față de ucrainenii vorbitori de limba ucraineană (2,2) și vorbitorii de limba rusă (2,7). Totodată, printre cele mai acceptate categorii se află rușii – 3,56 și belarușii – 3,18.

  Studiul a fost realizat între 6-16 septembrie, pe un eșantion de 2035 de persoane din 110 localități din toate regiunile Ucrainei (cu excepția Crimeei).

  Tematic

  Pentru cine au votat românii din Ucraina la prezidențiale: Pe ce loc se plasează Poroșenko
  Alertă: Procurorul militar şef din Ucraina a convocat Serviciile: vizată, România! (Video)
  Ucraina și Moldova visează la gaz rusesc din România
  Scandalul din Ucraina vine în România: ”Desecretizarea discuției Trump – Iohannis”
  Elevii români din Ucraina, obligați să treacă la predarea în limba ucraineană din 2023
  Ambasadorul României la Moscova a criticat planurile Kievului de ucrainizare a românilor
  Românii din Ucraina cer lui Zelenski să oprească ucrainizarea forțată
  Ucraina se pregătește de importul de gaze din Moldova și România
  Tagurile:
  diaspora, Români, Ucraina


  Știrile Zilei