17:20 24 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.26
 • USD17.83
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (666)
  364110

  Un politician român a anunţat că europarlamentarii din grupul „Înnoim Europa” urmează să ceară, printr-o rezoluție, la începutul lui ianuarie 2020, ca dreptul de ședere să fie acordat automat cetățenilor europeni care lucrează în Marea Britanie.

  BUCUREŞTI, 16 dec – Sputnik, Doina Crainic. Politicianul Dacian Cioloș a solicitat Guvernului să găsească soluții pentru românii care locuiesc de peste 5 ani în Marea Britanie şi care trebuie să ceară drept de ședere post-Brexit.

  „Acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este încă unul ideal din perspectiva cetățenilor români care locuiesc azi în UK. Parlamentul European a atras deja atenția și va fi ferm în continuare asupra unei prevederi esențiale pentru cetățenii UE care au reședința în Marea Britanie. Este vorba despre procedura de obținere a dreptului de ședere care este greu aplicabilă și pune efortul birocratic pe umerii cetățenilor în loc să fie în responsabilitatea statului britanic”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

  De asemenea, Cioloș a anunţat că europarlamentarii din grupul „Înnoim Europa” vor cere, printr-o rezoluție, la începutul lunii ianuarie 2020, ca dreptul de ședere să fie acordat automat cetățenilor europeni care lucrează în Marea Britanie de mai mult de cinci ani, fără să fie nevoie de înregistrarea lor prealabilă.

  El a mai spus că va propune, tot în ianuarie, ca cetățenii europeni care locuiesc în Marea Britanie să nu aștepte cinci ani pentru a beneficia de dreptul de ședere.

  „Ne dorim ca beneficiarii dreptului de ședere să nu aștepte să curgă cei cinci ani, timp în care au un drept de ședere provizoriu, ci să primească automat toate drepturile care decurg din faptul că sunt cetățeni UE și au reședința în UK”, a explicat Cioloș, potrivit ziarulromanesc.uk

  De asemenea, Cioloș a cerut guvernului să propună urgent soluţii pentru reintegrarea românilor care nu mai pot locui în Marea Britanie, dar şi în ceea ce privește reîntregirea familiilor în cazul în care doar un membru obține drept de şedere, iar familia dorește să locuiască și să muncească în continuare în UK.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (666)
  Tagurile:
  ședere, Marea Britanie, UK, Români, Brexit, Dacian Cioloș


  Știrile Zilei