02:42 08 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD18.57
 • RUB0.25
 • RON4.18
 • UAH0.69
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  635 0 0

  Informaţii importante pentru lucrătorii români din Italia din domeniul casnic: care este în 2020 valoarea indemnizației de cazare și masă pe care angajatorul este obligat să o ofere îngrijitoarelor.

  BUCUREŞTI, 17 feb – Sputnik, Doina Crainic. Valoarea indemnizației de masă și cazare (vitto e alloggio) - pe care angajatorul este obligat să o ofere lucrătoarei în condițiile în care aceasta locuiește 24 de ore din 24 la domiciliul asistatului – variază de la an la an și este redată în tabelul F anexat la CCNL

  Potrivit articolului 35 din CCNL, alineatul 1, prin alimentația oferită lucrătoarei, angajatorul trebuie să-i asigure o hrană sănătoasă și suficientă, iar mediul de lucru nu trebuie să afecteze integritatea fizică și morală a acesteia.

  De asemenea, alineatul 2 precizează că angajatorul este obligat să ofere lucrătoarei un ambient de locuit adecvat pentru a-și proteja intimitatea, demnitatea și confidențialitatea.

  În anul 2020, valoarea indemnizației/zi de cazare și masă este aceeași ca pentru anul anterior, potrivit rotalianul.com: prânz și/sau mic dejun: 1,96 euro; cină: 1,96 euro; cazare: 1,69 euro. Total: 5,61 euro/zi lucrătoare.

  De asemenea, articolul 18 din CCNL la alineatul 7 prevede că lucrătoarea care beneficiază de cazare și masă are dreptul la compensația acestora pe durata concediului de odihnă, în cazul în care nu beneficiază pe durata acestei perioade de indemnizația respectivă.

  Potrivit articolului 38 alin. 1, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, în luna decembrie, salariatului îi revine un salariu suplimentar, egal cu salariul lunar pe care îl primește și care va include și indemnizația compensatorie pentru cazare și masă.

  În ceea ce priveşte încetarea contractului de muncă, art. 40 alin. 1, prevede că în toate cazurile de încetare a contractului, salariatul are dreptul, potrivit Legii nr. 297, să primească, pe lângă valoarea salariilor pe fiecare an lucrat, și indemnizația de cazare și masă pe anii respectivi.

  Prin urmare, la plata celui de-al 13-lea salariu şi a concediului trebuie să li se adauge lucrătoarelor nu numai retribuţia lunară, ci şi indemnizaţia de cazare şi masă (indennità di vitto e alloggio), care anul acesta este de 145,86 euro (5,61 x 26 zile lucrătoare). Aceeaşi indemnizaţie trebuie luată în considerare şi la calculul lichidării (TFR – Trattamento fine rapporto).

  Pentru munca cu ora nu există indemnizaţie de cazare și masă. Pentru cei care lucrează cel puţin 6 ore pe zi trebuie să fie recunoscut prânzul sau indemnizaţia de prânz.

  Tagurile:
  2020, cazare, masă, indemnizație, Italia, români


  Știrile Zilei