09:55 10 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  DIASPORĂ
  Sa primesc un link scurt
  46824

  Criza creată de coronavirus afectează grav sectorul muncii agricole în Italis. Ţara nu găsește suficientă forță de muncă și are nevoie de muncitori români.

  BUCUREŞTI, 5 apr - Sputnik, Doina Crainic. Blocarea la nivel naţional a pus în dificultate multe sectoare economice în Italia, iar agricultura este printre cele mai afectate.

  Italia se confruntă cu deficit de forţă de muncă în acest sector, în ciuda prelungirii până la 15 iunie a permiselor de ședere pentru lucrătorii noneuropeni.

  Luni, ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova, se va întâlni cu ambasadorul României pentru a negocia readucerea muncitorilor români, potrivit oltre.tv. 

  Potrivit Italy News, Comisia Europeană a oferit lucrătorilor agricoli posibilitatea de a se deplasa liber în Uniunea Europeană, precum şi lucrătorilor din sectorul sănătății.

  Aceştia pot trece prin așa-numitul „coridor verde”. Însă, în opinia ministrului Bellanova, acest lucru nu este suficient.

  Din România ajung în Italia aproximativ 107 mii de lucrători sezonieri, o treime din totalul forței de muncă străine, iar aceşti muncitori trebuie să se întoarcă, a subliniat ministrul.

  Inițiativa ministrului a fost salutată de Coldiretti Ettore Prandini, preşedintele asociaţiei Coldiretti (Confederaţia Fermierilor la nivel naţional), care a confirmat importanța acestei întâlniri.

  Prandini a declarat că este esențial să se convină un plan de garantare a sănătăţii lucrătorilor pentru a nu fi obligaţi să intre în carantină la întoarcere.

  De asemenea, Coldiretti a avertizat că, dacă nu se găsește rapid o soluție la problema din sectorul agriculturii sezoniere, 40% din fructe și legume nu vor fi recoltate.

  Problema lipsei forţei de muncă în domeniul agricol nu este doar în Italia: Franța și Germania se confruntă cu lipsa lucrătorilor sezonieri, iar miniștrii agriculturii au cerut șomerilor să lucreze pe câmpuri.

  Tematic

  Un comisar european: Italia a cerut ajutorul în februarie și nimeni nu a răspuns
  Italia, bilanţ: 85.388 cazuri active (+2.339) – până când se extind măsurile de carantină
  Bătălia pe măşti: milioane de măşti, oprite în Franța -nu au mai ajuns în Italia și Spania
  Tagurile:
  Români, Italia


  Știrile Zilei