19:14 11 August 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD16.55
 • RUB0.22
 • RON4.02
 • UAH0.60
  DNA
  Sa primesc un link scurt
  Laura Codruța Kövesi (140)
  53230

  "Concluzia revocării este neîntemeiată și nedovedită" - "Discursul dumneavoastră poate fi convingător pentru cei care nu se pricep"

  BUCUREȘTI, 27 feb — Sputnik, Dragoș Dumitriu. În ședința de azi a Secției pentru procurori a CSM desfășurarea a fost cvasi predictibilă. Tudorel Toader a prezentat din nou punctele din Raport, dar a mai adăugat elemente care s-ar fi putut constitui în alte puncte de acuzare a Laurei Kovesi.

  Predictibil a fost și rezultatul, Secția pentru procurori a CSM a respins solicitarea de revocare a procurorului șef al DNA — fapt anticipat și de ministru. Vicepreședintele CSM nu a dat alte detalii, urmând ca acestea să fie date publicității zilele următoare.

  Ministrul a făcut o demonstrație de știință juridică, anticipând obiecțiile și criticile, intuind perfect, după doar câteva cuvinte, ce va fi întrebat.

  Augustin Lazăr a avut, ca de obicei, o atitudine diplomatică, a apărat-o pe Laura Kovesi ca șef de Direcție, dar și ca procuror, a argumentat inteligent strategia de lucru a procurorului, de multe ori acuzată de presă sau de cei anchetați.

  Corpul procurorilor s-a comportat ca un apărător al Laurei Kovesi, dar membrii săi au surprins prin cel puțin două aspecte — ușurința cu care au fost puși la punct de ministrul Toader și, mai ales, o atitudine ciudată față de Curtea Constituțională.

  Practic, apărătorii statului, procurorii, au manifestat dorința, chiar pretenția, de a putea interpreta și chiar contesta hotărârile CCR, atitudine mai curând firească pentru presa antiguvernamentală decât pentru niște magistrați.

  Menționez însă că, în ciuda titlurilor date de unele televiziuni, dezbatera s-a caracterizat prin decență, printr-un nivel ridicat al calității adresării, chiar dacă de multe ori dezbaterea a fost tăioasă — dar prin ascuținea argumentelor.

  Excepția a fost chiar incriminata, Laura Codruța Kovesi. Șefa DNA a avut de la început o atitudine plină de tupeu față de ministrul Toader, mergând până la un dispreț prea puțin ascuns. De exemplu, chiar la începutul expunerii sale, s-a adresat ministrului, cea mai înaltă prezență din sală, la final, după corpul procurorilor și procurorul general.

  Practic, Laura Kovesi a negat tot, punct cu punct, cu formula nu există probe, nu există faptele descrise în Raport. Nu are nimic să-și reproșeze, atacurile sunt ale unor persoane interesate, anchetate, Toader nu a consultat-o când a întocmit Rapotul, nu fost interesat de părerea ei — "Concluzia revocării este neîntemeită și nedovedită", a încheiat Laura Kovesi.

  "Discursul dumneavoastră poate fi seducător, convingător chiar în fața unora care nu se pricep", a replicat ministrul Toader. "Nu pe dumneavostră vreu să vă conving", a replicat imediat Kovesi. Ministrul a subliniat și ridicolul antitezei totale, "ceea ce pentru mine e negru, pentru dvs e alb".

  De fapt, Tudorel Toader a expus de la început relativa inutilitate a deciziei de azi a ședinței Secției pentru procurori a CSM — "pot să vă spun chiar de acum rezultatul", i-a replicat Toader procurorului general.

  Se poate spune că această ședință, care a fost transmisă în direct de marile posturi de știri, a avut o conotație politică puternică, iar principalii actori, Toader și mai ales Kovesi, au fost extrem de conștienți de asta — și au jucat ca atare, fiecare pentru "electoratul" său.

  Dar, ceea ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat, o etapă a procedurii s-a consumat, între timp se construiește, "pas cu pas", decizia președintelui Klaus Iohannis. Mâine are loc prezentarea raportului de activitate a DNA. 

  Тема:
  Laura Codruța Kövesi (140)

  Tematic

  Dăncilă a vorbit la Chișinău despre revocarea lui Kovesi și raportul lui Toader
  Afirmaţie şoc: „Ce se întâmplă în cazul Kovesi e un lucru normal"
  Mesaj pentru Iohannis: „Nu ești Ceaușescu, o revoci pe Kovesi!”
  Demers popular inedit: Petiție "Pentru demiterea lui Kovesi"
  Scenariu interesant: Kovesi, singură
  Celebru fugar despre cât de puternici sunt Coldea, Kovesi, Iohannis
  Cel mai cunoscut deținut șochează: "Revocarea lui Kovesi e o greșeală uriașă"
  Declarație bizară: „Laura Codruţa Kovesi a murit şi nu ştie"
  Exploziv! Revocarea Laurei Codruţa Kovesi este ireversibilă!
  Tagurile:
  argumente, solicitare de revocare, poziții, respingere, Replici, Secția pentru procurori a CSM, Toader Tudorel, Laura Codruța Kovesi, România


  Știrile Zilei