18:30 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Tudorel Toader

  La final, Misiune imposibilă pentru Tudorel Toader!

  © Photo: Guvernul României
  DNA
  Sa primesc un link scurt
  117530

  Cea mai controversată direcție a Procuraturii Generale: ministrul Justiției are de ales între oamenii lui Kovesi și procurorul care l-a salvat pe... Ponta!

  BUCUREȘTI, 23 iulie, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Ministerul Justiţiei a dat publicității lista finală a candidaților pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În ordinea înscrierii, s-au înscris următorii:

  Florentina Mirică, actualmente şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA.

  Marius Constantin Iacob, actualul procuror şef adjunct al DNA.

  Aurel Cristian Lazăr, actual procuror şef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General;

  Camelia Elena Grecu, actuala şefă a Biroului Juridic al DNA — structura centrală.

  Din cei patru, trei sunt persoane apropiate de Laura Kovesi, care au luat parte la cele mai importante decizii ale DNA. Ce de-al patrulea, Aurel Cristian Lazăr, s-a remarcat în 2013, când a închis dosarul de plagiat al lui Victor Ponta. Lazăr a respins contestaţia la rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul de plagiat deschis pentru doctoratului fostului premier.

  Deci, trei procurori care au făcut carieră alături și sub conducerea Laurei Kovesi, iar un al patrulea care a avansat în perioada lui Ponta, cel al cărui dosar l-a închis.

  În 2014, Lazăr a clasat și un dosar al lui Klaus Iohannis, deschis în urma sesizării ANI, în august 2013, pentru conflict de interese; primarul Iohannis a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Sibiu și SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deținută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) pe care Iohannis l-a condus până în 2013.

  În fine, discretul procuror Aurel Cristian Lazăr mai are în lucru un dosar de maximă importanță — cel al închisorilor CIA din România, un caz asupra căruia vom reveni.

  Diplomat, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că toți sunt candidați de valoare, fapt pe care presa îl contestă. În perioada imediat următoare, 25 — 27 iulie, candidaţii vor susţine interviurile cu ministrul Justiţiei.

  Rezultatele selecţiei vor fi anunțate pe 30 iulie, apoi ministrul Justiţiei va transmite Secţiei pentru procurori a CSM propunerea (sau propunerile) pentru șefia DNA.

  În baza propunerii ministrului și a documentației depuse, Secția pentru procurori a CSM va emite un aviz, iar în final ministrul Justiţiei va trimite președintelui României propunerea pentru funcţia de procuor-şef al DNA.

  Tematic

  Previziune sumbră pentru Kovesi: „Vor veni zile grele pentru doamna de plumb"
  Schimbare la DNA - prima declarație a "noii Kovesi"
  Neașteptat: Mișcare surpriză a Laurei Kovesi
  Lovitură de teatru: destinul Laurei Codruța Kovesi se schimbă, nu e vorba de Sibiu
  Surpriza de la DNA - locul lui Kovesi e luat de fiica unui celebru procuror
  Decizia de care depinde cariera Laurei Kovesi. ”Aş putea să devin mamă”
  Tagurile:
  șefie, candidați, lista, DNA, România


  Știrile Zilei