10:13 16 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.29
 • USD17.51
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.71
  Proteste agricultori

  Agricultorii români bat alarma: suntem în captivitatea multinaționalelor

  © AFP 2019 / DANIEL MIHAILESCU
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  21422

  Agricultorii se află în captivitatea companiilor multinaționale, care au acaparat piața semințelor, în condițiile în care în România nu mai există domeniul de cercetare și dezvoltare în sfera agricolă.

  CHIȘINĂU, 10 aug — Sputnik. În prezent, cercetarea agricolă din România este în faliment, iar fermierii sunt dependenți de companiile multinaționale, care au reușit să acapareze piața de semințe, genetică și chiar creditarea fermierilor cu semințe, se menționează într-un comunicat al Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe AGROSTAR.

  Agricultorii solicită Guvernului să reorganizeze stațiunile și institutele de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol, astfel încât să poată folosi semințe și genetica românească, "fără a mai fi dependenți de multinaționale, care au acaparat piața și obligă fermierii să vândă la prețuri impuse de ele".

  Totodată, fermierii afirmă că multinaționalele sunt acelea care beneficiază în cea mai mare parte de subvențiile în agricultură.

  "Dacă este să analizăm documentele în baza cărora fermierii își primesc subvenția pe suprafață, vom observa că aceștia trebuie să facă dovada cu factura fiscală că au însămânțat cu semințe certificate, achiziționate de unde? De la multinaționale furnizori de semințe, noi nemaiavând cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri", declară secretarul general al AGROSTAR Horațiu Raicu.

  Reprezentanții fermierilor subliniază că în pofida faptului că politicienii din România recomandă consumarea produselor românești, cea mai mare parte a culturilor sunt crescute din semințe de import.

  "Și atunci se pune problema: acest produs este românesc sau doar produs în România?", se întreabă cei de la AGROSTAR.

  Federația AGROSTAR, cea mai mare federație sindicală din domeniul agricol, are în componenta peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât și salariați din agricultură și servicii conexe, din sectorul privat, cât și din cel bugetar. Federația AGROSTAR este una dintre puținele organizații afiliate pe plan internațional, fiind afiliată UITA și EFFAT la nivel european.

  Tematic

  Agricultura industrială ne-a „furat" hrana. Ce impact are asupra sănătății
  GREVA FOAMEI: tot mai mulţi fermieri protestează la Ministerul Agriculturii
  Peste 8000 de fermieri sunt așteptați la protestul din Parcul Izvor
  Tagurile:
  Companii multinaționale, semințe, Agricultura, AGROSTAR, România


  Știrile Zilei