08:46 26 Martie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.27
 • RUB0.27
 • RON4.11
 • UAH0.64
  Secetă, recoltă

  Efectele catastrofale ale secetei din acest an

  © Sputnik / Александр Кондратюк
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  4421

  Porumbul n-a mai dat rod pentru că nu a plouat, floarea soarelui este puternic afectată, iar fructele nici n-au apucat să se formeze pe ramuri pentru că în primăvară a revenit înghețul.

  BUCUREŞTI, 22 august – Sputnik. Anul acesta recolta va fi înjumătățită și mai slabă decât în 2015, unul dintre cei mai proști ani agricoli din ultimul deceniu, informează evz.ro

  Primul efect catastrofal al secetei este înjumătăţirea recoltei de porumb. În Moldova, recolta de porumb a fost distrusă în proporție de 30 – 40%, iar în judeţul Botoșani recolta a fost distrusă aproape integral.

  „Cei mai afectați ar fi cei din Mehedinți și Constanța. În Constanța sunt exploatații distruse în proporție și de 70%, dar nu este ceva general. În Muntenia, în Focșani, Vrancea, recolta e distrusă circa 50%”, a comentat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

  Al doilea efect al secetei este creşterea preţurilor. Pentru a nu sărăci în acest an, fermierii vor crește prețurile. Fructele proaspete erau deja mai scumpe cu aproape 10% în iulie față de luna decembrie.

  Al treilea efect este importul masiv de mâncare. Datele Ministetului Agriculturii arată că ne hrănim tot mai mult din importuri. În primele cinci luni ale anului am avut un deficit de aproape 600 de milioane de lei privind diferența dintre exporturile și importurile de alimente. Anul trecut, în aceeași perioadă, deficitul era sub 150 de milioane de lei. 

  De asemenea, creşterea economică va avea de suferit. Deşi s-a bucurat de o creştere record în Uniunea Europeană, nu mai puțin de 6% creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, încetinirea producţiei agricole vat rage în jos creşterea.

  Tematic

  Recolta masivă de grâu în România, Rusia și Ucraina afectează bursa din Chicago
  Tagurile:
  Fermieri, Recoltă, Secetă, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei