21:57 21 Ianuarie 2018
Chişinău-5°C
În direct
  Bancnote, euro

  Revoltător: o multinațională a prejudiciat statul român cu 10 milioane de euro

  IGP
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  23951

  Inspectorii Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) au verificat activitatea unei firme specializate în comerțul cu produse farmaceutice și au constatat un prejudiciu de cca. 10 milioane de euro cauzat bugetului de stat prin sustragere de la plata TVA.

  BUCUREȘTI, 23 august – Sputnik. Potrivit unui comunicat de presă remis de ANAF inspectorii au sesizat organele de urmărire penală pentru asigurarea recuperării prejudiciului adus statului de către o multinațională ce operează în domeniul farma.

  ”Societatea a prestat pe teritoriul României servicii de marketing, promovare și autorizare pentru firma mamă din spațiul UE, dar le-a facturat ca și când activitatea s-ar fi desfășurat în țara respectivă. Astfel, au beneficiat în străinătate pe nedrept de scutire la plata TVA, cu intenția de a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată în România”, se arată în comunicatul ANAF.

  Potrivit sursei citate, aceeași multinațională a făcut plăți către agenții de turism pentru participarea unor medici și farmaciști la evenimente interne și internaționale de specialitate și către firme pentru organizarea de evenimente, pentru care a solicitat deducerea TVA după ce le-a prezentat sub forma unor acțiuni de sponsorizare și donație.

  În acest mod s-a evitat și colectarea TVA aferentă medicamentelor acordate gratuit ca și donatii către spitale, cămine, fundații sau ca mostre către medici, dar care, în fapt, au fost acordate în scopul efectuării ulterioare de comenzi către distribuitorii de medicamente.

  În mod ciudat, comunicatul ANAF nu face public și numele multinaționalei care se află în anchetă, deși acest lucru s-a întâmplat în multe cazuri asemănătoare.

  Tematic

  Corporația care dorea exploatarea Roșiei Montane cere despăgubiri la Washington
  Tagurile:
  TVA, Milioane, Stat, Prejudiciu, Multinationale, ANAF, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei