09:08 29 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.51
 • USD17.23
 • RUB0.23
 • RON4.21
 • UAH0.61
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  111533

  Ministerul Finanţelor a aprobat şase ajutoare de stat pentru multinaţionalele care investesc în România, printre companiile care vor primi subvenții aflându-se Pirelli, Arctic şi Bosch.

  BUCUREȘTI, 29 august — Sputnik. Potrivit Ministerului Finanţelor cerea de subvenţii a fost de trei ori mai mare decât oferta statului, în condiţiile în care Guvernul a crescut cu 50%, până la 145 milioane euro, bugetul alocat schemei de ajutor pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie.

  Pe lista firmelor care vor primi ajutoare de la stat se află şase corporații, între care Pirelli, care solicitat 128,9 milioane lei de la stat, Arctic (163,2 milioane lei), Bosch (97 milioane lei), Clariant Products Ro SRL (68,7 milioane lei), Safe Med International SRL (72,85 milioane lei) şi Alu Menziken SRL (90,9 milioane lei).

  Guvernul a modificat în luna mai schema de subvenţionare a firmelor care investesc cel puţin 10 milioane de euro, majorând bugetului cu 50%, la 638 milioane de lei (circa 145 milioane euro) suma pentru ajutoare după consultări derulate cu reprezentanţii mediului de afaceri.

  Mulţi oameni de afaceri şi economişti susţin că astfel de ajutoare de stat acordate doar pentru marii investitori distorsionează concurenţa, defavorizând companiile mici şi mijlocii.

  La finalul lunii iulie, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a solicitat Guvernului să transfere cel puţin 48 de milioane de euro de la subvenţiile către marile corporaţii din economia românească pentru a finanţa programe destinate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) la rectificarea bugetară din luna august, relatează news.ro.

  Solicitarea a fost respinsă de Guvern, care a preferat să continue schema de ajutor pentru marile companii în formula extinsă.

  Tagurile:
  Dacian Cioloș, Corporații, Capitalism, România

  Știrile Zilei