12:43 17 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.65
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.21
 • UAH0.61
  Agricultura

  Străinii nu vor mai cumpăra pământ în România? Inițiativa unui fost ministru

  © Sputnik / Alexei Nasirov
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  2812

  Un Comitet de Inițiativă, condus de fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a început strângerea de semnături pentru modificarea Constituției și trecerea pământului în patrimoniul național.

  BUCUREȘTI, 15 sept — Sputnik. Inițiativa prevede introducerea în Constituție a unei reglementări prin care pământul să fie asimilat patrimoniului național și astfel să fie stopată vânzarea terenurilor către străini.

  "La negocierile noastre cu Uniunea Europeană pământul nostru a fost trecut ca și marfă și se tranzacționează ca atare. Ceea ce este important este faptul că în fața notarului acest comitet își asumă responsabilitatea pentru a începe demersul în vederea strângerii de semnături, cele 500.000 pentru a putea determina modificarea Constituței pe acest domeniu", a declarat Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.

  Comitetul vizează modificarea articolului 44, alin. 2 din Constituție, privind dobândirea dreptului de proprietate în România de către străini, astfel încât în noua formulă cetățenii străini, apatrizi și persoanele juridice străine să nu mai poată cumpăra, concesiona și arenda terenuri agricole pe teritoriul României. Totuși, modificarea prevede și o excepție privind concesiunea și închirierea, prin lege organică numai în cazul terenurilor care au ca destinație construcții civile, comerciale, industriale, relatează agrointel.ro.

  Tematic

  Ne vindem țara: 1 milion de hectare de teren agricol scoase la vânzare
  În 12 ani România nu va mai avea terenuri arabile
  Tagurile:
  Agricultura, Terenuri agricole, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei