05:56 08 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  18352

  Pe piața internațională oferta exagerată de petrol a provocat prăbușirea cotațiilor acestei hidrocarburi și a declanșat o adevărată criză ce a afectat mai multe sectoare ale economiei. Președintele rus Vladimir Putin a explicat luni la Congresul energetic mondial de la Istanbul cauzele acestei evoluții.

  CHIȘINĂU, 10 oct — Sputnik. Potrivit lui Vladimir Putin susține că supra producerea petrolului și prăbușirea prețurilor acestuia au fost determinate de perfecționarea metodelor de extracție.

  „Ce a provocat excesul de azi al ofertei de hidrocarburi? Răspunsul este evident: prețurile mari la petrol din ultimii zece ani au condus la un aflux fără precedent de capital în ramura energetică", a subliniat Putin.

  Potrivit lui perfecționarea metodelor de extragere a zăcămintelor de petrol aflate în locuri aproape inaccesibile până acum câțiva ani (cum ar fi cel din straturile de șist, n. red.) combinată cu accesul simplificat la surse de finanțare au permis exploatarea de resurse noi, anterior nerentabile.

  Putin a mai adăugat că „toate acestea au permis unui șir întreg de țări importatoare să-și creeze propriile capacități de extracție și astfel piața a ajuns să se confrunte cu o supra producere a petrolului, urmată de o prăbușire bruscă a prețurilor".

  În acest context președintele rus a dat asigurări că Moscova va susține eforturile țărilor OPEC îndreptate spre limitarea extracției de petrol, iar asta ar fi un semnal pozitiv adresat piețelor și investitorilor.

  Congresul energetic mondial se desfășoară în perioada 9-13 octombrie la Istanbul. Printre subiectele ce vor fi discutate în cadrul forumului ar figura, potrivit unor surse, și situația prețurilor petrolului.

  Tematic

  Prognoze: furtună pe piaţa petrolieră
  Tagurile:
  Resurse, Tehnologii, Lideri mondiali, Congres, Energetică, Prețuri, Cotație, Petrol, OPEC, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, Africa, Europa, China, Rusia, SUA, Turcia

  Știrile Zilei