00:00 22 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Sediul Băncii Naționale a României

  PANICĂ la BNR: două bănci sunt grav afectate

  © Photo: BNR
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  188134

  Bancă Naţională a României anunţă că şase bănci vor fi afectate de conversia creditelor în franci elvețieni, dintre care două vor fi grav afectate. Acţionarii trebuie să vină cu bani de acasă pentru că băncile au goluri de capital.

  BUCUREŞTI, 16 oct — Sputnik. Problemele de solvabilitate nu înseamnă că băncile sunt într-o situație fără ieşire, ci doar că sistemul este grav afectat, spun surse din BNR, conform ştiripesurse.ro

  Şase bănci din România se confruntă cu goluri de capital din cauza creditelor neperformante în franci. Din cele şase bănci, două sunt în stare gravă. Situaţia se poate complica în cazul în care acţionarii nu ar avea bani ca să rezolve problemele băncilor.

  Deşi s-au înjumătăţit în ultimii opt ani, creditele în franci elveţieni continuă să fie o povară pentru băncile autohtone. O treime dintre aceste împrumuturi sunt neperformante.

  De la începutul anului trecut şi până la sfârșitul lunii august a acestui an, băncile din România au convertit în lei sau în euro peste 24.000 de credite în franci elveţieni; 51.000 de clienţi continuă să aibă aproximativ 54.000 de împrumuturi în franci al căror sold total se ridică la aproximativ 5,7 miliarde de lei. Peste o treime din împrumuturile în franci au întârzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile.

  Conversia împrumuturilor în franci ar provoca băncilor pierderi de aproximativ 2,4 miliarde de lei, iar pentru conversie, băncile au nevoie să acopere totalul soldului de 5,7 miliarde de lei.

  Aşadar, băncile au un necesar de valută de 1,2 miliarde de euro pe care trebuie să le cumpere din piaţă. În acest caz va exista o presiune majoră pe curs.

  Tematic

  DEZVĂLUIRI: traficul cu DROGURI, ÎNCURAJAT de politica BNR-ului
  Tagurile:
  Rate, Franci elvețieni, Împrumuturi, Panică, Bănci, Curs valutar, Criză, Pericol, BNR, România


  Știrile Zilei