20:00 22 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.47
 • USD16.99
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.60
  Curtea Constituională din România

  CCR dă câștig de cauză băncilor în privința legii dării în plată

  © Photo: Curtea Constituțională din România
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  5321

  Decizia Curții Constituționale privind neconstituționalitatea Legii dării în plată anulează, de fapt, cele mai importante efecte ale acestei legi. Băncile sunt din nou favorizate. În cazul căror contracte se aplică acum legea și în ce situații.

  BUCUREȘTI, 26 oct — Sputnik. Curtea Constituțională a stabilit că darea în plată se aplică doar contractelor încheiate după octombrie 2011 și doar în situații de impreviziune, potrivit profit.ro

  Așadar, sunt excluse contractele care s-au încheiat în perioada 2006-2008, înainte de criză, deși oamenii care au contractat credite în această perioadă sunt cei mai afectați de probleme legate de plata ratelor. 

  De asemenea, darea în plată se poate aplica doar în cazul existenței impreviziunii. Potrivit Noului Cod Civil, impreviziunea este situația în care executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă pentru debitor, din cauza unor situații excepționale, neasumate, care nu puteau fi prevăzute de acesta la semnarea contractului. În acest caz, continuarea contractului ar fi injustă pentru datornic, astfel că instanța poate decide adaptarea sau anularea acestuia. 

  Prin urmare, debitorul nu va putea ieși pur și simplu din contractul de credit cu banca prin predarea ipotecii, dacă așa dorește (cum indica Legea înaintea deciziei CCR), ci va trebui să facă dovada impreviziunii în instanță. 

  Peste 1.000 de persoane care au dat în plată cu acordul băncilor vor rămâne cu datoriile șterse, întrucât deciziile CCR nu se aplică retroactiv.

  Tematic

  Klaus Iohannis a promulgat legea dării în plată. Ce spune BNR
  Legea dării în plată a fost adoptată
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei