06:56 21 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.55
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.61
  Fermierii au pulverizat lapte praf în fața Consiliului UE din Bruxelles

  (VIDEO) Protest: fermierii au pulverizat clădirea Consiliului UE cu lapte praf

  © REUTERS / Francois Lenoir
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  10722

  Fermierii au pulverizat o tonă de lapte praf pe clădirea Consiliului Uniunii Europene, la Bruxelles, în semn de protest față de politica UE legată de industria laptelui.

  BUCUREŞTI, 23 ian — Sputnik. Agricultorii din Uniunea Europeană susțin că au fost conduşi până în pragul falimentului deoarece creșterea costurilor de producție a lovit profiturile sectorului agricol, informează Russia Today.

  Agricultorii din Uniunea Europeană spun că acest apel este, pentru început, de trezire a autorităţilor de la Bruxelles.

  "Acesta este un apel de trezire care arată că principala problemă nu a fost rezolvată", a declarat unul dintre protestatari, Henri Lecloux, membru al Mișcării Acțiunea Agricultorilor, citat de ziarul Ouest-France.

  Producătorii de produse lactate, care sunt membri ai Comitetul European pentru Laptelui, s-au adunat în fața sediului UE, unde are loc reuniunea lunară a miniștrilor agriculturii din UE. <>"În prezent, prețurile la lapte trec de 30 de cenți, dar cu costuri de producție de 45 și 50 de cenți pe kilogram de lapte, încă suferim pierderi semnificative", a declarat Sieta van Keimpema, vicepreședinte al Comitetlului European pentru Lapte.

  Comisia executivă a UE a aprobat o serie de măsuri de sprijin în 2016, dar nu par să fie de ajutor, iar prețul laptelui rămâne scăzut.

   Unul dintre protestatari, Yvon Deknudt, care are o fermă în comuna Braine-Le-Comte din Belgia, a declarat pentru RTBF că are 65 de vaci, dar abia dacă primește suficient pentru a echilibra veniturile.

  "Cu acest preț de 32 de cenți [pentru un kilogram de lapte], astăzi sunt în măsură să plătesc facturile, dar nu îmi pot plăti datoriile", a spus Yvon Deknudt.

  ​Agricultorii din Belgia, Germania, Franța, Olanda și Lituania s-au alăturat protestului, potrivit presei belgiene.

  Tagurile:
  Lapte, Praf, Fermieri, Bruxelles, Uniunea Europeană
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei