10:57 20 Mai 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.94
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.68
  Bursă

  Avertizare de instabilitate: Leul scade puternic

  © Sputnik / Владимир Астапкович
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  42422

  Chiar în ziua discutării bugetului s-a înregistrat o scădere semnificativă a monedei, incertitudinea și instabilitatea generate de scandalurile politice reprezintă un pericol

  BUCUREȘTI, 27 ian — Sputnik. Potrivit cursului de referință publicat de BNR, Leul s-a depreciat astăzi în raport cu principalele valute, cursul euro trecând de 4,5 lei. BNR a anunțat un curs de 4,5077 lei/euro, în creștere cu 0,94 bani (+0,21%) comparativ cu valoarea anunțată în ședința anterioară, când un euro valora de 4,4983 lei, Deprecierea s-a manifestat mai puternic în raport cu dolarul american, cursul anunțat fiind de 4,2189 lei, mai mult cu 2,23 bani (+0,53%), de la 4,1966 lei/dolar, cât se stabilise în ședința anterioară.

  EURO
  © Sputnik / Илья Питалев

  Pentru analiști este semnificativă această scădere chiar în ziua discutării proiectului Bugetului de stat, fapt care ar putea însemna fie un semn al neîncrederii în guvern și priecția bugetară. Alți analiști consideră că este o reacție firească a pieței financiare ca urmare a instabilității generată de suprastructura politică.

  "Nu cred că are legătură cu proiectul de Buget, nici eu, nici alți observatori nu avem ce să obiectăm față de proiect", consideră prof. univ. dr. Viorel Pană, fondator și fost președinte al Bursei de Valori București. "În schimb, consideră Pană, acțiunile președintelui Iohannis au generat o mare incertitudine față de viitorul apropiat al guvernării, mai ales că presa străină i-a preluat atacurile".

  Cunoscutul finanțist consideră că România încă nu s-a obișnuit cu sensibilitățile burselor și piețelor financiare, iar această turbulență, "această manifestare stradală și mediatică a intereselor politice" e un motiv de neîncredere în România.

  „Multor investitori și observatori le este teamă că va urma o perioadă de instabilitate, asta va face mult rău pieței financiare și economiei, iar președintele ar trebui să se gândească mai mult atunci când ia atitudini publice", a declarat Viorel Pană în exclusivitate pentru agenția Sputnik.

  "În România se observă în aceste zile un atac general, toți împotriva tuturor, este firesc ca Leul să se deprecieze — și acesta ar putea fi doar începutul", avertizează prof. univ. dr. Viorel Pană.

  De remarcat că, în aceste zile, România a înregistrat un deficit major de enrgie. În câteva zile ale săptămânii trecute, țara noastră, producătoare de energie posesoare de resurse energetice, a plătit cel mai mare preț (pentru energie) din Europa, aceast conform datelor bursei de energie OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei