10:34 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Centrală Electrică

  Complexul Energetic Hunedoara este în colaps

  © Sputnik / Konstantin Chalabov
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  71 0 0

  Complexul Energetic Hunedoara a raportat profit în ianuarie pentru prima dată de la înfiinţarea companiei, însă specialişti arată că situaţia nu este la fel de roz precum este prezentată.

  BUCUREȘTI, 11 mai — Sputnik. Complexul Energetic Hunedoara se chinuie să intre în insolvenţă, cu toate că există puţine şanse ca procedura să îl mai salveze, scrie Adevarul.

  Partidele politice încearcă să îşi numească oamenii în conducere. Complexul Energetic Hunedoara a fost înființat în 2012, dar luna ianuarie 2017 este singura din existenţa Complexului Energetic în care societatea a raportat profit. Mai exact, profitul raportat a fost de 15,8 milioane de lei.

  La baza acestui rezultat au stat mai mulţi factori, printre care preţurile bune pe piaţa de energie, adoptarea unei scheme de funcţionare care a maximizat veniturile, realizarea producţiei de huilă necesare şi menţinerea în funcţionare a grupurilor energetice.

  Specialişti arată însă că profitul a fost strict conjunctural, iar activitatea managerială a fost deficitară. Ei spun că pe perioada trimestrului I 2017, producţia vândută pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) a fost mai mică cu aproximativ 57% faţă de cea realizată în aceeaşi perioadă a anului 2016.

  Astfel, profitul realizat de societate în prima lună a trimestrului I din anul 2017 a avut un caracter conjunctural, determinat strict de creşterea preţului MW-ului care a atins un record nemaiîntâlnit pe piaţa de energie din România ultimilor ani.

  Din acest motiv cresc costurile de producţie a energiei. În primul trimestru al anului 2017, costul unitar pe MWh produs a fost de 434,6 lei faţă de 395,23 lei, anul trecut, ceea ce relevă o majorare de aproximativ 10%.

  Acelaşi trend a fost înregistrat şi în ceea ce priveşte costul unitar pe energia termică vândută, unde pe trimestrul I 2017 costul unitar a fost de 525,21 lei/Gcal, faţă de 496,03 lei/Gcal în trimestrul I 2016.

  Specialiştii mai arată că au fost ignorate reducerea costurilor şi creşterea economică în activitatea minieră, unde a crescut costul extracţiei de cărbune.

  Tematic

  Bombă: prețul gazului se dublează. Am putea intra în criză energetică
  Expo-2017: românii se vor lăuda cu cel mai rapid laser și cu vinul energetic
  Orban a rezolvat cu Putin aproape toate problemele energetice ale Ungariei
  România, aproape de colaps energetic. În 6 zile se intră în beznă
  Ponta: "Distrugerea sistemului energetic românesc a fost sarcina tehnocraților!"
  Oilprice: campania militară a Rusiei în Siria a lovit sfera energetică a Turciei
  Interconectarea în sectorul energetic, pe agenda moldo-română
  Tagurile:
  companie, specialiști, Colaps, Complexul Energetic Hunedoara


  Știrile Zilei