01:36 20 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.50
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.72
  Pensionari

  Banii de pensii - în pericol să fie "investiți". Propunerea s-a făcut ieri

  © Sputnik / Игорь Зарембо
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  23420

  Șoc: un director de multinațională spune că "Suntem dependenți de banii străinilor" și că prima soluție este "să investim fondul de pensii în afaceri imobiliare". Reacții.

  BUCUREȘTI, 11 mai — Sputnik. "Suntem foarte dependenți de banii străinilor, a declarat în cadrul conferinței organizate de revista Capital, Siliviana Petre Badea, managing director al JLL România. Acest fapt o face pe tânăra directoare a multinaționalei să provească într-o altă direcție de unde s-ar mai putea lua bani pentru investiții: fondurile de pensii. Banii de pensii ai românilor ajung în titluri de stat și depozite bancare, nu în imobiliare, de exemplu, a comentat vorbitoarea.

  „Banii noştri de pensii nu se investesc direct în imobiliarele din România. Și atunci, investitorii străini, care au, uneori, o gândire de haită, se întreabă: Cine mai investeşte aici? (…) Și, într-adevăr, vă puteţi imagina ce reacţie au atunci când află că este ilegal să plasezi în imobiliare banii fondurilor de pensii din România", a spus Silviana Petre Badea, consemnează Capital.

  JLL se prezintă ca "o societate financiară profesionistă, specializată în furnizarea de servicii în domeniul imobiliar şi gestionarea investiţiilor". Grupul are peste 70.000 de angajaţi din 1000 de oraşe din 80 de ţări.

  Silviana Petre Badea apreciază că în România, ar fi vorba despre o piaţă de "doar" 900 milioane de euro. O sumă nesemnificativă, consideră managerul, având în vedere că afacerile imobiliare sunt "acoperișul PIB-ului" românesc. Iar soluția prioritară a managerului de multinațională pentru a face din România "o ţară mai atractivă pentru investitorii străini" constă în aceea "a arunca un ochi la legea care reglementează fondurile de pensii".

  Capital precizează că legea care reglementează activitatea fondurilor de pensii administrate privat din România "interzice clar investiţiile în piaţa imobiliară sau în instrumente cu expuneri imobiliare, cum sunt obligaţiunile ipotecare, în produse structurate sau complexe, precum şi în fonduri de hedging sau vehicule de investiţii similare".

  O singură reacție a venit imediat, pe site-ul revistei, de la un anume Cârstea a scris: "Nu vă luați după dânsa! Este interesată!!! În vest, mai ales în SUA, au fost distruse multe fonduri de pensii. Oamenii au rămas pe drumuri".

  Invităm cititorii Sputnik să posteze comentarii în legătură cu această propunere. Vom publica o selecție a opiniilor dvs.

  Tematic

  România, aproape de faliment: împrumuturi masive pentru majorarea pensiilor
  Cât și când vor crește pensiile și salariile
  Situaţie gravă: majorarea salariilor şi pensiilor, pusă în pericol de Iohannis
  Camera Deputaţilor a decis ce pensii nu se vor impozita
  Iată cine va primi cele mai mari pensii în Moldova
  Peste doi ani statul nu va mai putea plăti pensii
  Poștașii, în prag de grevă generală. Cum vor distribui pensiile
  Plata pensiilor pentru românii din străinătate, pe baza certificatului de viață
  Tagurile:
  fonduri de pensii, multinaționale, pensionari, bani


  Știrile Zilei