01:49 18 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.61
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.20
  • UAH0.61
    Agricultură, căpșune, terenuri arabile

    Se poate: Au renunţat la munca în străinătate, sunt agricultori de succes acasă

    © Sputnik / Виталий Тимкив
    Economie
    Sa primesc un link scurt
    51971

    Vă prezentăm povestea a doi români obişnuiţi care au renunţat să muncească printre străini şi au reuşit să devină mici agricultori de succes în România, deschizându-şi o afacere. Cum a fost posibil.

    BUCUREŞTI, 29 mai — Sputnik. Soţii Cornelia şi Dorin Mureşan, din satul Gîlgău Almaşului, Sălaj, au fost plecaţi la muncă în Germania timp de şapte ani, apoi dorul de casă i-a făcut să se întoarcă şi să-şi investească economiile într-o afacere în agricultură, potrivit gazetaromaneasca.com.

    În Germania au muncit tot în domeniul agriculturii, ca sezonieri, la cules de sparanghel şi de căpşuni, iar cu experienţa acumulată s-au hotărât să-şi încerce norocul în România. Înainte de a renunţa la muncile sezoniere, românii au accesat fonduri europene prin Măsura 141 — „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă".

    Au început cu aproximativ 80 de oi, iar acum au, în mica fermă de la Gîlgău Almaşului, 500 de capete. Au avut apoi ideea de a-şi înfiinţa propriile culturi de căpşuni şi sparanghel. Românii spun că în Germania, sparanghelul, o legumă foarte sănătoasă şi valoroasă din punct de vedere nutritiv, este foarte căutat.

    „Ferma la care am muncit livra două tone de sparanghel într-o singură zi. Am fost conştienţi încă de la început că ne va fi foarte greu cu această afacere în România, întrucât prea puţini sunt cei familiarizaţi cu sparanghelul alb. Cel verde se găseşte în mai toate supermarketurile, însă cel alb este destul de rar", povesteşte Cornelia Mureşan.

    În înfiinţarea culturii au investit în jur de 5.000 de euro, sumă la care s-au adăugat investiţiile în utilaje. Întrucât această legumă trebuie lăsată cel puţin doi ani să se dezvolte corespunzător, familia Mureşan s-a bucurat de prima recoltă abia în 2016.

    Pentru a valorifica producţia, agricultorii au luat legătura cu mai multe restaurante din zona Sălajului, dar şi cu unele supermarketuri. Însă au găsit doar un restaurant care are în meniu această legumă.

    „Cât despre supermarketuri, acestea formează un lanţ prin mai multe oraşe din ţară şi la încheierea unui contract pretind să le asiguri marfă pentru toate magazinele. Iar producţia de pe cei 50 de ari ai noştri ar atinge într-o săptămână 400 de kilograme, insuficient pentru a acoperi un întreg lanţ", spune Cornelia Mureşan.

    Astfel că familia Mureşan a apelat la varianta vânzării directe. Un kilogram de sparanghel alb se vinde în pieţele din Zalău cu doar 15 lei, în timp ce în străinătate ajunge chiar şi la 10 euro.

    Reguli de utilizareCOMENTARII


    Știrile Zilei