05:44 18 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.80
 • USD17.65
 • RUB0.28
 • RON4.18
 • UAH0.68
  Economie, PIB, valută

  Sistemul bancar din România are probleme. Raportul BNR

  © Sputnik / Григорий Сысоев
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  91 0 0

  Volumul creditelor restructurate de bănci în cazul debitorilor cu dificultăţi la plată continuă să fie semnificativ, ajungând în ianuarie la 16,6 mld. lei (circa 3,7 mld. euro), însă tendinţa este de scădere com¬parativ cu anii anteriori.

  BUCUREȘTI, 20 iun — Sputnik. BNR consideră că efortul băncilor comerciale de a sprijini debitorii s-a manifestat, dar nu întotdeauna s-a dovedit eficient, potrivit Money

  Cele mai multe credite restructurate sunt neperformante, de 75% în ianuarie 2017, iar numărul şi volumul creditelor restructurate de cel puţin două ori sunt consistente, de 63%, respectiv 58% în ianuarie 2017.

  Din cei 83.000 de debitori restructuraţi, 90% sunt persoane fizice. O parte din¬tre aceşti debitori au deschise proceduri de exe¬cutare silită, respectiv 4.205 în decembrie 2016.

  Astfel, volumul creditelor restructurate de bănci în cazul debitorilor cu dificultăţi la plată continuă să fie semnificativ, ajungând în ianuarie la circa 3,7 miliarde de euro.

  În timp ce sistemul bancar românesc are indicatori prudenţiali de solvabilitate, profitabilitate şi structura bilanţului mai buni decât media europeană, calitatea activelor face notă discordantă din cauza ratei creditelor neperformante şi a ratei creditelor cu măsuri de restructurare. Acestea sunt mult peste nivelul mediu din UE.

  Rata restructurărilor este în „banda roşie de semnal" a Autorităţii Bancare Europene (de 4%), atingând 6,5% în ianuarie 2017, iar trendul este ascendent.

  Tematic

  Urmează un nou val de scumpiri. BNR expune motivul
  PANICĂ la BNR: două bănci sunt grav afectate
  DEZVĂLUIRI: traficul cu DROGURI, ÎNCURAJAT de politica BNR-ului
  Tagurile:
  Raport, BNR, România


  Știrile Zilei