08:46 20 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Grafic

  Situația din energie: "România e miloaga Europei, ne prăbușim!"

  © PIXABAY / geralt
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  51521

  Cel mai cunoscut specialist compară situația din energie cu ruleta rusească: "Acum înțelegeți de ce nu se pune nici o acțiune a Hidroelectrica pe Bursă?"

  BUCUREȘTI, 24 aug — Sputnik. "Astăzi, 23 august, la ora 16.30, industria eoliană a atins puterea de 268 megawati", scrie Tudor Popescu, cel mai cunoscut specialist român în energie. "La ora 17.30 a atins 1170 megawați, iar la ora 18.30 a înregistrat puterea de 67 megawați"

  Cifrele exacte prezentate de Popescu sunt întradevăr halucinante, fiindcă arată o situație haotică a nivelului producției de energie.

  "Imaginați-vă degringolada celorlalți producători care au trebuit sa complecteze "salturile mortale "ale eolienei", comentează Popescu.

  Chestiune se pune și din alt punct de vedere — al listării și, implicit, capitalizării Hidroelectrica. "Acum înțelegeți de ce nu se pune nici o acțiune a Hidroelectrica pe Bursă?", întreabă Tudor Popescu. "Dacă erați acționar la Hidroelectrica nu săreați ca arși când vedeați cum grupurile energetice sunt bruscate în halul ăsta?"

  Contextul este însă și mai periculos — acum, când toată România are nevoie de o putere electrică de 5500 megawați, "NE JUCĂM CU UN SFERT DIN PUTERE ȘI VREM SĂ NU NE PRABUȘIM?!", exclamă Popescu, care crede că situația e comparabilă cu un joc de risc mortal. "De ruleta rusească știți ceva?! Dar de un leu kilowatora?"

  Mai bine aducem din import — "fix acum la ora asta, 19.30, creștem la 1000 de megawați putere", scrie Popescu pe pagina de Facebook, "oferind" și lista furmozorilor:

  "100 (MW, n.n) de la unguri, 100 de la sârbi, 100 de la ucraineni… și — ați ghicit! — 200 de la bulgari! Trăiască Administrația României Mari!!! — MILOAGA EUROPEI!", excalamă ironic Popescu care concluzionează ironic vizavi de ideea: România — "hubul sudesteuropean cu mix energetic și resurse pentru jumătate din Europa!".

  Tudor Popescu este inginer energetician, a fost Director General la AMEREB — Agentia Municipala de Eficientizare și Reglementare în domeniul Energiei București, dispecer la Electrocentrala București ELCEN și director General la Termocentrala Crivina. S-a remarcat la multe emisiuni TV prin intervenții pertinente și tranșante pe teme legate de energie.

  Tematic

  Energie din ocean: japonezii au testat o nouă instalație inovativă
  Tudose, pus la zid de o criză gravă: ”Prețul energiei se va dubla în ianuarie”
  Viitorul energiei nucleare: dispozitivul pentru reactorul ultra-sigur
  Criză fără precedent: România limitează consumul de energie electrică
  România a refuzat să livreze Bulgariei energie electrică
  Tagurile:
  miloagă, energie, Europa, România


  Știrile Zilei