09:27 19 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.46
 • USD17.90
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  16321

  Guvernul vrea să limiteze posibilitatea străinilor de a cumpăra terenurile agricole românești

  BUCUREȘTI, 3 sept — Sputnik. Timp de o săptămână, într-un județ au fost înregistrate peste 2000 de solicitări de cumpărare a terenurilor de către cetățeni străini, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea în timpul unei vizite la Combinatul Agroindustrial Curtici (CAI), transmite portalul Agrointel.

  Ministrul a mai evidențiat accelerarea ritmului de vânzare a terenurilor către cetățeni străini, în special în partea de vest a țării — județul Timiș, Arad și alte zone unde fertilitatea solului este foarte ridicată.

  "Spuneam că în ultima perioadă, și am o statistică la mine, au ajuns câteva zeci de mii în anumite zone ale țării. Am situația pe partea de sud a țării unde fermierii îmi spuneau că săptămânal, pentru că noi luăm evidența periodic, au avut undeva la 2.000 de solicitări într-un județ ceea ce înseamnă foarte mult. Evident că circulația terenurilor este liberă, dar restricțiile trebuie să fie puse astfel încât echilibrul acesta dintre interesul nostru și cel al altora să îl ducem în favoarea fermierilor români", a declarat Daea.

  Ministrul Agriculturii a anunțat că a fost elaborat un act normativ care va acorda prioritate fermierilor români la cumpărarea terenurilor agricole. Actul este deja depus la Parlament și urmează să fie dezbătut la începutul sesiunii din acest an.

  Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care a fost și el prezent la Curtici, a declarat că fermierii români vor avea prioritate în cumpărarea terenurilor agricole.

  "Trebuie să încercăm să stopăm ceea ce se întâmplă în domeniul vânzării de terenuri agricole în România. Este o lege care este păcălită, nu se respectă criteriile de acolo și, respectând cerințele Uniunii Europene, vom intra cu un proiect de lege foarte repede, în Parlament, prin care să ajutăm în primul rând românii să cumpere terenuri, să ajutăm tinerii români să cumpere terenuri, pentru că ceea ce se întâmplă acum nu e în regulă", a declarat Dragnea.

  "Nu avem nimic cu străinii, dar până la urmă vorbim despre pământul acestei țări și cred că primii care trebuie să aibă prioritate trebuie să fie românii", a mai adăugat el.

  Tematic

  Unde s-au vândut cele mai multe terenuri. Iată județele
  Un primar din România îți oferă teren gratuit să-ți construiești casă
  În 12 ani România nu va mai avea terenuri arabile
  Ne vindem țara: 1 milion de hectare de teren agricol scoase la vânzare
  Străinii au acaparat 40 la sută din terenurile agricole ale României
  Tagurile:
  Străini, Fermieri, Agricultura, Terenuri agricole, Liviu Dragnea, Petre Daea, România

  Știrile Zilei