05:16 16 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.29
 • USD17.51
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.71
  muncitori chinezi, poză simbol

  Plan pentru aducerea de muncitori chinezi în România. Ce salarii vor avea

  © AFP 2019 / STR
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  28021

  Service-urile auto din România se confruntă în prezent cu un deficit accentuat de forţă de muncă, iar Asociația Societăților de Service Auto Independente vrea aducerea în ţara noastră de muncitori chinezi, care vor putea fi plătiţi cu salarii mai mici.

  BUCUREŞTI, 4 dec — Sputnik. De cinci ani, se înregistrează un deficit puternic de forţă de muncă în industria de reparații auto din România, iar creşterea numărului de înmatriculări auto face ca acest deficit să se resimtă şi mai acut.

  Într-un comunicat al Asociaţiei Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), remis Agerpres, se precizează că opt din zece service-uri auto din România lucrează sub capacitatea proiectată din cauza lipsei de personal calificat.

  „România are în prezent un parc auto de peste 7,5 milioane de autovehicule, cu o vârstă medie de 14 ani, iar aceste autovehicule vechi sunt puternic uzate tehnic din cauza unei infrastructuri primitive, așa cum este cea românească, și au nevoie de intervenții dese în service", se arată în comunicat.

  Cristian Muntean, președintele ASSAI, spune că angajaţii români calificaţi şi cu experienţă cer salarii mari, iar dacă nu sunt mulţumiţi, aleg să plece să muncească pentru bani mai mulţi în țări precum Olanda, Anglia, Irlanda, Italia.

  Astfel, ASSAI îşi propune să iniţieze un program pilot de recrutare și relocare a 80 de persoane din Republica Populară Chineză, pentru început.

  „Salariile oferite de către angajatori sunt: între 250 şi 300 de euro net pentru spălătorii auto. În acest domeniu nu este necesară experiența; între 500 şi 800 euro net pentru specialiștii cu minim trei ani de experiență din celelalte categorii: tinichigerie, vopsitorie, mecanică, electrică și diagnoză auto", a precizat președintele ASSAI.

  De asemenea, vor fi asigurate suplimentar cazare și mâncare pentru muncitorii chinezi.

  În România, în domeniul reparațiilor auto, deficitul de forță de muncă pregătită depășește în prezent 20.000 de persoane.

  Tagurile:
  Salarii, Muncitori chinezi, România


  Știrile Zilei