05:55 26 Octombrie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD17.05
 • RUB0.22
 • RON4.14
 • UAH0.60
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  13210

  Creșterea substanțială a salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie, are probabil scopuri electorale, dar nu numai

  BUCUREȘTI, 4 ian — Sputnik, Daniel Nistor. Guvernul României a aplicat salariului minim o majorare istorică, de 31%, de la 1.450 la 1.900 de lei pe lună.
  Prin această decizie, Executivul coaliției PSD-ALDE, condus de Mihai Tudose ar putea să împuște mai mulți iepuri dintr-un singur foc.

  Cum măsura se aplică atât în instituțiile de stat cât și în sectorul privat, PSD speră să își fidelizeze o parte din electorat, dar în același timp să atragă votanți noi, din rândurile angajaților marilor companii. Și în același timp să arate fermitate în fața multinaționalelor, după "clinciurile" avute cu acestea anul trecut, când le-a "amenințat" cu trecerea impozitului de pe profit pe cifra de afaceri și le-a acuzat de implicare în manifestațiile de protest.

  Dar mai există și rațiuni de ordin strict macroeconomic. Așa cum scopul oricărei companii este profitul, tot așa orice guvern urmărește să mențină pe teritoriul țării cât mai mulți bani din veniturile companiilor. Iar acest deziderat poate fi atins pe mai multe căi.

  Una dintre acestea ar fi creșterea taxelor pe profit, astfel încât sumele externalizate să scadă. Slabe șanse de reușită. Efectul poate fi acela că firmele (cu capital străin dar și autohton) vor căuta metode să își treacă în documente rezultate financiare mai slabe, pentru a plăti mai puțin la buget.

  Sau poți să scutești de impozit profitul reinvestit. Dar nu ai garanția că firma va avea și apetit să reinvestească, mai ales dacă acționează într-o piață saturată și nici infrastructura nu o ajută prea mult.

  A treia cale este să mărești salariile. În acest fel îi stimulezi pe angajați să cheltuiască și să stimuleze, la rândul lor, consumul și producția pe teritoriul țării, cu taxele aferente. Este o tactică pe care o folosesc multe guverne, chiar dacă riscă să genereze o pondere ridicată a consumului în Produsul Intern Brut, ceea ce prezintă multe incoveniente, dar nu și pe acela al unui PIB mai mic, scăzut de profiturile trimise peste graniță.

  Dacă la sfârșitul acestui an vom constata, ca urmare a majorării salariilor, dezechlibre în economie (șomaj, inflație), PSD va avea de suferit. În lipsa acestor "turbulențe", actualul partid de guvernamânt va putea spune că a jucat o carte câștigătoare pentru alegerile din 2020.

  În plus, o creștere a standardului general de viață în România ar mai putea produce un efect: întărirea "ratingului politic" al ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care își va însuși meritele, ca inițiator de drept al măsurii.

  Tematic

  Jobul unde salariul mediu este de 10.300 de roni pe lună
  Plan pentru aducerea de muncitori chinezi în România. Ce salarii vor avea
  Analist financiar: "Majoraţi salariile sau va veni noul Lenin"
  Tagurile:
  alegeri, mobil, creștere, salariu minim, PSD-ALDE, Guvernul României, Lia Olguța Vasilescu, Mihai Tudose, România

  Știrile Zilei