04:14 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Roni

  BNR a decis. Adio credite ieftine!

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  151 0 0

  BNR a dat tonul scumpirii creditelor printr-o măsură fără precedent în ultimii aproape 10 ani

  BUCUREȘTI, 8 ian — Sputnik, Daniel Nistor. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, în şedinţa de luni, majorarea de la 1,75% la 2% pe an a dobânzii cheie.

  Analiștii au anticipat această mișcare încă din dimineața zilei. "Banca Naţională a României (BNR) se apropie de prima majorare a dobânzii cheie din ultimii aproape zece ani, după ce inflaţia a revenit, iar economia înregistrează unul din cele mai rapide ritmuri de creştere din Europa", a transmis Bloomberg la primele ore, potrivit Agerpres.

  Deşi opt dintre cei 13 economişti care au participat la un studiu realizat de Bloomberg se aşteptau ca la şedinţa de politică monetară din 8 ianuarie BNR să menţină dobânda cheie la nivelul record scăzut de 1,75%, cinci estimau o majorare la 2%.

  "Revenirea inflaţiei va determina autorităţile de politică monetară să apese pe trăgaci încă de luna aceasta. Dar decizia este pe muchie de cuţit, deoarece investiţiile rămân slabe, în pofida avansului economic impresionant, condus de consum", a afirmat Marcin Kujawski, economist la Nomura International Plc, în Londra.

  ROBOR-ul (Romanian Interbank Offered Rate), rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, a urcat în ultimele şase luni cu 120 de puncte de bază şi acum depăşeşte 2%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Ratând "raliul" de anul trecut al monedelor regionale, din Praga până în Varşovia, leul s-a apreciat deja faţă de euro cu 0,7% în 2018.

  Dobânda cheie, sau dobânda de politică monetară "dă tonul" pe piața bancară, astfel că ne putem aștepta să se scumpească împrumuturile în lei, ceea ce ar "calma" avansul creditării.

  Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, avertiza încă din septembrie că nivelul creditării a ajuns la un prag de semnal şi, atunci când va ajunge la un prag de alertă, BNR va impune măsuri de limitare a creditării. Însă, acum nu suntem la pragul de alertă.

  "În ultimele trimestre am avut un ritm alert de creditare şi de aceea am ajuns la un nivel de semnal. Oamenii trebuie să ştie că nivelul actual la care dobânzile sunt foarte scăzute nu va continua la nesfârşit. Prima Casă este principalul element de creditare. Scăderea gradului de îndatorare este una dintre pârghiile care ar limita creditarea. Este cea mai eficientă, dar nu este neapărat prima", a declarat atunci Suciu, pentru Mediafax.

  Tematic

  Visele românilor, între (po)veștile lui Meleșcanu și valutistul de la BNR
  Efectele Brexit-ului asupra României. Raportul BNR
  Sistemul bancar din România are probleme. Raportul BNR
  Urmează un nou val de scumpiri. BNR expune motivul
  Tagurile:
  majorare, dobânda cheie, BNR, România


  Știrile Zilei