19:29 07 Mai 2021
În direct
 • EUR21.48
 • USD17.84
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  7810

  România a înregistrat iarna trecută un avans puternic al importurilor de gaze.. Cum va fi în 2018?

  BUCUREȘTI, 10 ian — Sputnik, Daniel Nistor. Importurile de gaze din Rusia vor crește, ca efect al scumpirii producției interne. Care va fi nivelul de majorare vom afla la sfârșitul sezonului rece. Deocamdată putem să privim în trecutul recent și să vedem cum au evoluat lucrurile.

  România a importat în primele trei luni din 2017 o cantitate de gaze naturale utilizabile de 537.300 tone echivalent petrol (tep), cu 332,3% (413.000 tep) mai mare faţă de perioada similară a anului precedent, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de site-ul de specialitate energynomics.ro.

  Și asta se întâmpla înainte de liberalizarea de la 1 aprilie 2017. După acea dată, preţul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorităţi, fiind rezultatul evoluţiei cererii şi ofertei din piaţă.

  Dar până atunci mai avusese loc o schimbare importantă în această ecuație.

  Anul 2016 a adus o premieră pe piaţa energetică românească: gazele naturale extrase din solul românesc au fost mai scumpe decât cele importate, deşi, anii anteriori, gazele aduse din Federaţia Rusă aveau un preţ chiar şi de două ori mai mare.

  "Preţul gazelor de import este mai competitiv, iar furnizorii se îndreaptă spre această sursă. În momentul în care preţurile sunt mici, pot intra gaze până la 40% din import", a declarat pentru Agerpres, în noiembrie 2016, Niculae Havrileţ, la acel moment preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

  El a explicat că ar putea exista furnizori care vor comercializa doar gaze de import, dacă acestea continuă să fie mai ieftine.

  "Pentru trimestrul al patrulea din 2016, preţul de import a fost între 68 şi 72 de lei pe MWh, iar pentru trimestrul unu din 2017, estimările pentru piaţa internaţională indică un preţ de 78 de lei pe MWh, ceea ce înseamnă, în comparaţie cu preţul gazelor înmagazinate din producţia internă, o diferenţă de 20 de lei în favoarea gazului importat", arăta la acea dată Havrileţ.

  Șeful distribuitorului de gaze E.ON România, Frank Hajdinjak, a anunțat încă din noiembrie că în cazul unei scumpiri intervenite pe piața internă, importurile din Rusia se vor majora, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, prețul de import fiind mai mic.

  Preţul gazelor naturale pentru populaţie va creşte, începând de miercuri, cu aproximativ 5,6% în medie, la nivel naţional, susţin reprezentanţii Federaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

  ANRE a emis, luni, un comunicat de presă în care arăta că a decis majorarea preţului reglementat la gaze din 10 ianuarie, însă fără a preciza procentul de creştere.

  Tagurile:
  Costuri, Încălzire, creștere, Pret gaze, Importuri gaze, România

  Știrile Zilei