03:44 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  108 0 0

  Ţara noastră, cea mai expusă din UE la numărul de locuri de muncă unde oamenii vor fi înlocuiţi cu maşini. Când se va putea întâmpla

  BUCUREŞTI, 7 feb — Sputnik, Georgiana Arsene. România este cea mai expusă ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă unde oamenii vor fi înlocuiţi cu roboţi, informează adevărul.ro.

  Este vorba despre un procent de 60% din numărul locurilor de muncă, ameninţate de această schimbare, fiind cea mai ridicată pondere din Europa.

  Sursa amintită susţine că vor fi trei valuri de automatizare, iar femeile vor fi cele care vor suferi cel mai mult din acest motiv. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de PwC şi publicat în cadrul Forumului Economic Mondial.

  O altă categorie ameninţată puternic de noul „val" este reprezentată de angajaţii cu studii superioare, precum şi locuitorii oraşelor.

  Acest proces va începe în următorii doi, trei ani şi va afecta cel mai mult angajaţii serviciilor financiare şi profesionale.

  „Putem vedea că băncile se mută către online şi închid filiale", a declarat John Hawksworth, economist şef al PwC.

  Automatizarea se va amplifica în al doilea val şi va culmina la jumătatea anilor 2030, când „maşinile fără şofer şi robotica vor avea un impact mai mare asupra industriilor care angajează un număr mare de persoane, cum ar fi transporturile, asistenţa medicală şi învăţământul".

  În ceea ce priveşte învăţământul, dar şi asistenţa medicală din România, acest studiu pare unul utopic, dacă ne gândim numai la anunţul ex ministrului Educaţiei, Liviu Pop, despre numărul de unităţi şcolare cu grupul sanitar în curte.

  Tematic

  Animalele de companie-robot au intrat în vânzare (VIDEO)
  Robotul-chirurg: în 2018, cancerul va fi tratat de un robot creat în Rusia
  Robotul umanoid "Fedor" învață să tragă folosind ambele brațe
  (VIDEO) Robotul care poate scrie o simfonie
  Tagurile:
  înlocuire, locuri de muncă, Roboți, studiu, România

  Știrile Zilei