20:11 11 Mai 2021
În direct
 • EUR21.51
 • USD17.82
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  12450

  Americanii au afișat cel mai mare deficit comercial post-criză, după ce anunțaseră că vor să stimuleze exporturile

  BUCUREȘTI, 15 feb — Sputnik, Daniel Nistor. Dolarul a avut un parcurs descedent față de euro în ultimele 30 de zile, cu un minim de 0,801 euro pentru un dolar la 2 februarie.

  Prin influență, bancnota verde a scăzut și în raport cu leul în această perioadă, înregistrând un minim de 3,717 lei pentru un dolar la 5 februarie, ce mai mică valoare din ultimii trei ani.

  Joi, 15 februarie, parcă a fost o nouă zi care vrea să confirme trendul. În timp ce euro s-a întărit cu 0,10 bani față de leu, până la 4,6598 lei, dolarul a slăbit cu 3,74 bani, până la 3,7337 lei.

  Dar în acest interval de timp s-au întâmplat evenimente. Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin nu s-a sfiit să afirme că un dolar slab este benefic pentru balanţa comercială a SUA, pentru că favorizează exporturile. Imediat după această declarație, făcută la 24 ianuarie, dolarul a scăzut puternic în raport cu euro.

  Ceea ce nu i-a căzut bine lui Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE). Fără a-l menţiona în mod expres pe Steven Mnuchin, Draghi a precizat că moneda euro s-a apreciat şi din cauza "utilizării unui limbaj în discuţiile cu privire la cursul de schimb care nu corespunde cu termenii conveniţi între partenerii internaţionali".

  Preşedintele BCE a făcut referire la un acord convenit la reuniunea Fondului Monetar Internaţional din luna octombrie 2017, ocazie cu care ţările participante s-au angajat să "se abţină de la o devalorizare competitivă şi să nu ţintească cursul de schimb în scopuri competitive". Și a promis că BCE va monitoriza recenta volatilitate a cursului de schimb euro-dolar care "constituie o sursă de incertitudine pentru perspectiva de inflaţie în zona euro".

  Două săptămâni mai târziu, am avut și o posibilă explicație a "mișcării" lui Mnuchin. Statele Unite nu stau deloc bine la diferența dintre exporturi și importuri.

  Departamentul american al Comerţului a anunțat marțea trecută că deficitul comercial al SUA a crescut cu 12,1%, până la 566 miliarde de dolari în 2017, cea mai ridicată valoare înregistrată după 2008, din cauza cererii interne robuste care a dus importurile la un nivel record. Dacă la schimburile de bunuri se adaugă şi serviciile, balanţa schimburilor SUA cu restul lumii arată un deficit de 796,1 miliarde de dolari, cu 8,1% mai mult decât în 2016.

  Iată încă un motiv pentru americani să tragă de dolar în jos, în speranța că vor revitaliza exporturile.

  Asta nu înseamnă că vă sfătuim să pariați pe alte monede, în contrapartidă cu valuta americană. În piața valutară, ca în orice alte piețe, viitorul nu e niciodată sigur.

  Curs euro-dolar
  © Photo : captură ecran
  Curs euro-dolar

  Tematic

  Dependenți de UE, importăm cu 13 mld. euro mai mult decât exportăm
  Oamenii de afaceri: Euro depășește 4,7 lei în 2018
  Dolarul cade și în fața leului românesc
  Avertisment: o nouă criză. „Prețul aurului va exploda, dolarul va fi eliminat"
  Tagurile:
  fluctuații, curs, leu, dolar, euro, România

  Știrile Zilei