21:12 18 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.61
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.20
 • UAH0.61
  bani

  La noi ca la UE: Ai carte, n-ai parte

  © Sputnik / Rodion Proca
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  70 0 0

  Atât în România cât și în statele dezvoltate ale UE, diploma de studii superioare nu îți garantează că vei câștiga un salariu bun

  BUCUREȘTI, 26 feb — Sputnik, Daniel Nistor. Deşi în mentalul colectiv persistă destul de mult preconcepţia conform căreia "cine are carte, are parte", specialiştii HR demonstrează că, în majoritatea cazurilor, meseriile fără studii superioare se află în topul salariilor din România.

  Un medic rezident, cu 6 ani de facultate, plus  anii petrecuți în rezidențiat, poate lua lunar un salariu de 2.000 de lei. Însă la intrarea în rezidențiat, mai ales într-un oraș mic, salariul medicului va fi de cele mai multe ori cel minim pe economie.

  În același oraș, în urma unui simplu curs de calificare, o manichiuristă poate câștiga chiar și până la 2.500, 3.000 de lei. Iar într-un oraș mare acest salariu poate crește, scrie businessmagazin.ro, citând un studiu de specialitate.

  Pe lângă salariul net însă, manichiurista poate beneficia de tot felul de bonificații care se adaugă la suma totală. Astfel, într-un salon de renume din Capitală, salariul unui manichiurist sau al unui pedichiurist cu experiență poate ajunge cu ușurință la 1.000 euro (peste 4.500 lei) lunar.

  Aceeași tendință predomină și în Uniunea Europeană, arată publicația economică. Un simplu muncitor la salubrizare poate câștiga într-o țară ca Germania un salariu de 2.000 euro (la care se adună și sporurile).

  Acest salariu poate reprezenta un punct de competiție cu oricare alt salariu din rândul celor care au studii superioare. Un instructor HR, de exemplu, poate câștiga 2.000 — 2.500 euro, însă acesta ar avea nevoie de studii superioare pentru a profesa la un nivel înalt, în timp ce muncitorul în salubritate nu are nevoie nici măcar de ciclul liceal.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei