03:55 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  5410

  Un avocat crede că băncile au distrus economia și democrația, dar responsabilitatea acestora este pasată politicienilor și populației.

  BUCUREȘTI, 5 mar — Sputnik, Daniel Nistor. Avocatul Gheorghe Piperea, cunoscut "adversar" al băncilor, comentează rezultatele unui sondaj și felul cum sunt acestea reflectate în mass-media.

  Încrederea românilor în Bănci (sursa: sondaj CURS 2018): Foarte multă/Multă — 19%; Foarte puțină/Puțină — 74%; Nu știu/ Nu răspund — 7%. Încrederea românilor în Partide politice: Foarte multă/Multă — 12% (scădere 3%); Foarte puțină/Puțină — 86%; Nu știu/ Nu răspund — 2%.

  "Așadar, doar un sfert din români au încredere în bănci. Restul (74%) le suspectează de diverse chestii — aș zice că e vorba de abuz de putere economică, practici înșelătoare, vânzarea de produse cu defecte (cam ce conțin acuzațiile noastre în litigiile contra lor), plus fraudă fiscală (cam ce susține, cu jumătate de gură, fiscul român)", scrie Piperea, pe rețeaua de socializare Facebook. 

  "Dacă suporții mass-media insistă pe foarte redusa încredere în partide, contribuind substanțial la creșterea neîncrederii în acestea (și, implicit, în mecanismele clasice ale democrației, în vot și opțiune ideologică), foarte redusa încredere în bănci este trecută sub tăcere", arată acesta.

  Avocatul consideră că băncile sunt chiar răsfățate de presă.

  "Invers situației construite pentru partide, băncilor li se zugrăvesc numai imagini roz și li se oferă infinit de multe scuze pentru distrugerea economiei și a democrației și inepuizabile metode de transfer al responsabilității către guvern, partide, populație 'needucată' financiar, care are proasta inspirație să se împrumute la bănci și, în final, la deponenți și contribuabili, puși să plătească pentru falimentul bancar", punctează Gheorghe Piperea.

  De unde diferența asta de tratament?

  "De la bani", crede avocatul. "Partidele nu mai sunt afaceri prospere, că pe vremea lui Basexu, ci entități falimentare, conduse de bufoni patetici care se cred chitariști sau de canari penibili, cu sau fără mustață, prinși în colivia fostelor afaceri penale din trecut, dependenți, și unii, și alții, de banii bancherilor și de alianțele cu statul obscur, condus de inteligențe precare, auto-mandatate, eternizate pe post, în lipsa de alternative", mai scrie Piperea.

  El a fost inițiatorul unor mari procese colective, fiind cunoscut în special pentru procesele intentate unor bănci comerciale, referitor la comisioane abuzive introduse în contractele de creditare. El a câștigat procese împotriva unor bănci precum BCR sau Volksbank.

  Tematic

  Cine controlează băncile-cheie ale României
  UE ne scapă de comisioane şi ne face dependenți de bănci
  Guvernatorul Băncii Naționale: Prețurile vor crește mai repede decât anticipasem
  O primă lovitură dată băncilor - românii au o șansă
  Guvernul taxează băncile și le acuză că nu plătesc suficient impozit pe profit
  Premierul declară război total băncilor din România, măsuri tranşante
  Tagurile:
  răsfăț, realitate, presa, Imagine pozitivă, bănci, Gheorghe Piperea, România


  Știrile Zilei