13:17 15 August 2020
În direct
 • EUR19.79
 • USD16.71
 • RUB0.23
 • RON4.09
 • UAH0.61
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  27931

  Există o scrisoare secretă transmisă de mai-marii partidului de guvernământ către BNR, privind date macroeconomice îngrijorătoare?

  BUCUREȘTI, 12 mart — Sputnik, Daniel George Nistor. Jurnalistul Radu Soviani lansează o informație năucitoare. Astfel, la Banca Națională a României (BNR) ar fi ajuns o înștiințare semnată de Liviu Dragnea, președintele PSD, dar redactată de Darius Valcov, consilierul de stat pe care mulți îl consideră o eminență cenușie a guvernării.

  "Aștept cu interes ca scrisoarea pentru BNR semnată de Liviu Dragnea, cel mai probabil scrisă de Darius Valcov, va primi foarte probabil un răspuns de la Liviu Voinea — ca responsabil de inflație în BNR", scrie Radu Soviani, pe Facebook.

  Acesta ironizează felul în care guvernanții colaborează cu șefii Băncii Naționale.

  "Mi se pare un jalnic joc de glezne. Scrisoarea este secretă, pentru că nu a fost făcută încă publică. Aștept ca răspunsul să fie nesecret. Mai ales că nu exclud ca răspunsul să fi fost scris dinainte și semnat altfel decât apar pe site-ul BNR numele celor din Consiliul de Administrație", mai scrie Soviani.

  El face o comparație, pe blogul propriu, cu situația din 2008, anul crizei mondiale, când într-o emisiune televizată avertiza că economia se va prăbuși, deși în acel moment totul părea roz.

  "Arătam că bugetul de atunci se construiește nerealist. Ca acum. Și a fost. Și ca dezechilibrele care vor urma, vor fi draconice. Și au fost. Ca acum", afirmă jurnalistul, pe blogul său.

  "Creșterea economică era prognozată la 7%, deficitul la 2,4%. Creșterea economică a fost de 8,6% iar deficitul bugetar de 5,6%, după care, în 2009, România a avut cea mai draconică inversare de trend din Uniunea Europeană (cădere de peste 6%)", amintește Radu Soviani.

  Pentru a demonstra că în 2008 a semnalat derapajul care avea să se producă în anii următori, acesta atașează un clip video dintr-o emisiune Realitatea TV de la acea vreme, unde explică aceste lucruri, în dialog cu realizatoarea Andreea Crețulescu.

  "Faptul că autoritățile nu și-au dat seama atunci despre (propria) criză auto-indusă a economiei românești (sădită în 2005-2007), peste care s-a suprapus criza internațională), a condus la o recesiune draconică în final de 2008, 2009 și 2010", spune jurnalistul.

  "La fel se întâmplă și acum. Creșterea economică peste așteptări, de 7% în 2017, este rezultatul derapajului comun al politicii fiscale (primordial) și politicii monetare (simultan). Tot ei vor fi și tata și mama crizei care va urma", prevede Soviani.

  El crede că BNR și Guvernul poartă întreaga responsabilitate.

  "Politica monetară, care are ca principal atribut stabilitatea prețurilor (în condiții de stabilitate financiară). a ținut isonul politicii fiscale tâmpite aplicate din 2015 și până în prezent. Și tot acest joc de picioare este făcut acum, în martie 2018, într-un moment critic pentru economia României. Așa cum a fost și cel din martie 2008, pe care l-am arătat chiar atunci, când guvernanții și Banca Centrală au continuat să ignore criză economică, auto-provocată", scrie jurnalistul.

  Tematic

  Scandalos - De ce a tăcut BNR timp de opt ani?
  Un avocat acuză BNR: Isărescu minte și la prețul laptelui
  Alertă dură de la BNR: Evitați Bitcoin!
  BNR a decis. Adio credite ieftine!
  Avertisment dur de la BNR. Datoriile cresc vertiginos. Ce urmeaza
  Visele românilor, între (po)veștile lui Meleșcanu și valutistul de la BNR
  Efectele Brexit-ului asupra României. Raportul BNR
  Sistemul bancar din România are probleme. Raportul BNR
  Tagurile:
  Criză, PSD, BNR, Radu Soviani, Mugur Isărescu, Liviu Dragnea, România


  Știrile Zilei