01:04 09 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.52
 • RUB0.24
 • RON4.16
 • UAH0.68
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  85226

  Grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite este pe cale să preia cea mai mare afacere agricolă din România – compania Agricost, care operează pe Insula Mare a Brăilei.

  BUCUREȘTI, 12 mar — Sputnik. Insula Mare a Brăilei este pe cale să fie preluată de compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, fondată de șeicul arab Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Grupul Al Dahra are o cifră de afaceri de 1 miliard de dolari anual, iar tranzacția se ridică la peste 200 milioane de euro, potrivit Ziarului Financiar.

  Insula Mare este arendată de compania românească Agricost Brăila, unul din cei mai mare producători agricoli din România, deținută de antreprenorul român Costantin Duluţe. Aici, în cea cea mai mare fermă din România, sunt cultivate 56.000 de hectare, în special cu cereale. Acum, terenurile ar putea ajunge în mâinile companiei controlate de șeicul arab.

  Al Dahra este o companie din Abu Dhabi, ce face parte din holdingul Al Ain, fondat de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Al Dahra are activităţi în agricultură — cul­tivarea cerealelor, producţia şi tradingul aces­tora, având două divizii — de hrană pentru ani­male şi pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume.

  Oamenii de afaceri din Emirate arendează peste 81 mii de hectare în întreaga lume. În cazul în care vor achiziționa compania Agricost din România, ar înregistra o majorare cu 70 la sută a tertenurilor cultivate. Datorită suprafețelor mari, compania românească beneficiază și de subvenții: în anul 2016, Agricost a primit din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) 11,7 milioane euro, fiind cel mai mare beneficiar de subvenții din România.

  În anul 2016, compania Agricost Brăila a înregistrat o cifră de afaceri de 86 milioane euro. Potrivit ZF, Insula Mare a Brăilei, care se află în proprietatea statului, a fost anterior vânată de nemți, britanici și arabi.

  Tematic

  Cum arată dezastrul din agricultura românească
  Avertizare: problema principală a agriculturii româneşti
  Terenurile agricole acaparate în proporție de 70% de străini - noua legislaţie
  Tagurile:
  Agricost, compania românească, Terenuri agricole, Agricultura, Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, Insula Mare, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, Brăila, România


  Știrile Zilei