06:09 15 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.10
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  29410

  Veniturile băncilor din activitatea de creditare vor fi diminuate prin legea de plafonare a dobânzilor, crede un specialist KPMG.

  BUCUREȘTI, 12 mar — Sputnik, Daniel George Nistor. Băncile ar putea încasa o lovitură puternică prin plafonarea dobânzilor, astfel că vor fi nevoite să își schimbe modelele de afaceri.

  Plafonarea dobânzilor va diminua veniturile băncilor din activitatea de creditare, astfel încât acestea nu îşi vor mai putea acoperi toate costurile aferente activităţii de creditare, iar din această perspectivă va fi nevoie de o revizuire a modelelor de afaceri, a declarat, luni, Angela Manolache, partener KPMG, citând un studiu realizat de companie pentru Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).

  "Un prim efect de bază va fi cel de limitare a costurilor de creditare ceea ce este de natură să aducă beneficii economice anumitor consumatori, în special celor cu contracte în derulare", a spus Angela Manolache, potrivit Agerpres.

  "În acelaşi timp, plafonarea dobânzilor va diminua veniturile băncilor din activitatea de creditare. Astfel încât acestea nu îşi vor mai putea acoperi toate costurile aferente activităţii de creditare aşa cum se desfăşoară ea în momentul de faţă, fiind vorba în principal despre costul finanţării, costul operaţional al băncilor şi costul riscului. Din această perspectivă va fi nevoie de o revizuire a modelelor de afaceri a băncilor atât prin prisma produselor de creditare pe care le vor mai putea oferi în noile condiţii, cât şi prin prisma segmentelor de clientelă care vor putea fi deservite în contextul unor dobânzi plafonate".

  Potrivit acesteia, consumatorii ar putea să se confrunte cu o limitare a gamei de servicii financiare oferite de instituţiile de credit. Astfel, unele instituţii de credit ar putea să nu mai prelungească, pentru anumiţi clienţi, produsele de tip revolving, cum sunt carduri de credit şi overdraft-uri sau ar putea să decidă să renunţe la acordarea de perioade de graţie la plata dobânzii pentru cardurile de credit sau la furnizarea de servicii conexe cu costuri zero.

  De asemenea, anumite produse de creditare, precum creditele cu dobândă fixă pe o perioadă mai îndelungată de timp, ar putea fi retrase complet din oferta băncilor.

  "Anumite bănci ar putea să renunţe complet la oferirea de credite pentru consumatori dacă nu vor putea să acopere costurile fixe aferente acestei activităţi", a spus Angela Manolache.

  Inițiată de senatorul PNL Daniel Zamfir, Legea pentru plafonarea dobânzilor vizează: limitarea costurilor plătibile conform contractului de către consumator, la de 2,5 ori dobânda legală pentru creditele cu garanţii imobiliare şi la 18% pentru creditele de consum, respectiv a dobânzilor şi comisioanelor pe baza cărora se calculează dobânda anuală efectivă, precum şi a penalităţilor de întârziere, majorărilor sau a alte costuri care desemnează daunele — interese moratorii. De asemenea, propunerea mai vizează aplicarea inclusiv pentru contractele de credit pentru consumatori aflate în derulare.

  KPMG este una dintre cele mai mari companii de audit și consultanță financiară din lume, plasată de specialiștii de profil în Big 4, alături de PricewaterhouseCoopers (PwC), Ernst & Young (EY) și Deloitte.

  Tematic

  Scandalul plafonării dobânzilor: "Aruncați oamenii în brațele cămătarilor"
  "Legile împotriva cămătăriei", criticate: "Marx trăiește prin acești habarniști!"
  Cât de tare îi lovește "Legea lui Zamfir"
  Un personaj de la PNL, acuzat că „mănâncă" bani. Zamfir cere demisia
  Tagurile:
  expert, Opinie, legea Zamfir, Angela Manolache, România


  Știrile Zilei