09:36 19 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.72
 • USD17.31
 • RUB0.26
 • RON4.24
 • UAH0.62
  Roni

  Salariile au scăzut în ianuarie față de decembrie

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  77 0 0

  În ultima lună a anului, multe companii și instituții acordă angajaților prime de Crăciun și alte avantaje bănești.

  BUCUREȘTI, 13 mart — Sputnik, Daniel George Nistor. În luna ianuarie 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.143 lei, informează un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

  Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.484 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 145 lei (-5,5%).

  Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6.120 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.494 lei).

  Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,0%.

  Indicele câştigului salarial real (în raport cu evoluţia preţurilor de consum) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 103,5%.

  Indicele câştigului salarial real a fost de 93,8% pentru luna ianuarie 2018 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 180,9%, cu 12 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna decembrie 2017.

  În luna ianuarie 2018, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic faţă de luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2017 a primelor ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), se arată în comunicatul INS.

  De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

  Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale şi pentru performanţe), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi de aplicarea prevederilor legale, de realizările de producţie ori de încasările mai mari (funcţie de contracte).

  Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene (+10,2%), fabricarea băuturilor (+4,2%), construcţii (+1,3%). În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: administraţie publică (+3,2%), sănătate şi asistenţă socială (+2,6%), respectiv învăţământ (+0,9%).

  Tematic

  Actorii și funcționarii publici, răsfățați cu salariile
  Ce salariu aveau moldovenii în perioada sovietică echivalat în leii de astăzi
  Români în Franţa: Concediul medical. Suspendarea contractului, menţinerea salariului
  Un fost ministru al Educaţiei, cuvinte grele la adresa salariaţilor
  Lucrezi part time? Vezi salariul minim net
  Declarație bombă despre salariile polițiștilor: Cât vor primi în ianuarie
  Tagurile:
  Locuri de muncă, Români, Scăzut, Salarii, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei