11:07 01 Octombrie 2020
În direct
 • EUR19.88
 • USD16.98
 • RUB0.22
 • RON4.08
 • UAH0.60
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  49 0 0

  Previziunea Netă de Angajare se situează la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, iar diferențele dintre regiuni sunt considerabile.

  BUCUREȘTI, 14 mart — Sputnik, Daniel George Nistor. Perspectivele de angajare pe trimestrul 2 din 2018 sunt pozitive, dar tendința este de ponderare a planurilor, atât comparativ cu trimestrul anterior, cât și cu anul trecut.

  Aproape 1 din 4 angajatori români intenționează să-și crească numărul total de angajați în intervalul aprilie — iunie 2018 și doar 7% preconizează reduceri de personal, potrivit celei mai recente ediții a studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.

  Cu toate acestea, Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de +10%, cea mai slabă din ultimii doi ani. Perspectivele de angajare din trimestrul 2 din 2018 sunt mai modeste atât comparativ cu primul trimestru al acestui an, slăbind cu 5 puncte procentuale, cât și comparativ cu trimestrul 2 din 2017, slăbind cu 8 puncte procentuale.

  Din punct de vedere regional, cele mai puternice perspective de angajare sunt raportate în regiunea Centru, unde Previziunea Netă de Angajare se ridică la un respectabil +17%. Regiunea de dezvoltare Centru cuprinde județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

  Perspectivele de angajare din regiune sunt însă mai puțin robuste decât cele din primele trei luni ale anului 2018, dar și decât cele raportate în trimestrul 2 din 2017, slăbind cu 2, respectiv 7 puncte procentuale.

  De altfel, planurile de angajare pentru aprilie — iunie 2018 sunt mai slabe decât cele formulate în primul trimestru al anului în șapte din cele opt regiuni, îndeosebi în regiunea Nord-Vest, unde Previziunea Netă de Angajare înregistrează un declin considerabil de la trimestru la trimestru, de 25 de puncte procentuale, ajungând la +8%.

  Comparativ cu trimestrul 2 din 2017, cea mai abruptă schimbare a nivelului de încredere este raportată de angajatorii din regiunea Sud-Est, unde Previziunea Netă de Angajare pentru intervalul aprilie — iunie 2018 este —1%, cu 21 de puncte procentuale mai slabă decât anul trecut și cu 8 puncte procentuale sub cea raportată în trimestrul 1 din 2018.

  Angajatorii din regiunea Sud-Est sunt, de altfel, cei mai puțin optimiști din țară, raportând singura Perspectivă regională negativă pentru al doilea trimestru din 2018. În schimb, angajatorii din regiunea Sud-Vest sunt printre cei mai optimiști, raportând o Previziune de +11%, a doua ca robustețe din țară și singura previziune regională care se îmbunătățește față de intervalele de referință, trimestrul 1 din 2018 și trimestrul 2 din 2017.

  Sectorul Transport, cel mai abrupt declin

  În opt din cele zece sectoare de activitate analizate, angajatorii au planuri de creștere a numărului total de angajați, dar perspectivele sunt mai slabe decât în trimestrul 1 din 2018, în toate cele zece sectoare.

  Cel mai abrupt declin de la trimestru la trimestru este raportat în sectorul Transport, depozitare și comunicații, unde Previziunea Netă de Angajare slăbește cu 14 puncte procentuale fată de intervalul ianuarie — martie 2018, alunecând în zona negativă, cu o valoare de —5%.

  Angajatorii din sectorul Industrie extractivă raportează la rândul lor o Previziune negativă de —6%, diminuându-și optimismul privind angajările atât față de trimestrul 1 din 2018, cât și față de anul trecut și situându-se la cota cea mai joasă de optimism din țară.

  Angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare sunt din nou cei mai optimiști, raportând o Previziune Netă de Angajare de +25%, însă și în acest sector planurile de angajare formulate pentru trimestrul 2 din 2018 sunt mai slabe decât cele raportate în trimestrul 1 din 2018 și trimestrul 2 din 2017, cu 11, respectiv 7 puncte procentuale.

  Cel mai abrupt declin al optimismului de la un an la altul este însă raportată de angajatorii din sectorul Comerțul cu ridicata și cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare de +6% este cu 24 de puncte procentuale mai slabă decât în anul precedent, și slăbește cu 10 puncte procentuale și față de trimestrul 1 din 2018.

  Previziuni nete de angajare
  © Photo : www.manpower.ro
  Previziuni nete de angajare

  Compania de soluții privind forța de muncă ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși aproape 59.000 de angajatori din 44 de țări și teritorii. Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 8- 18 ianuarie 2018, pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obținute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

  Tematic

  Cetățenii noștri care muncesc în Italia trebuie să știe asta
  Locuri de muncă în străinătate. Atenţie: trebuie să ştii asta ca să eviţi ţepele
  Noi locuri de muncă în Slatina, mulţumită ruşilor de la TMK
  S-au săturat! Profesorii vor picheta Ministerul Muncii!
  Munciţi, români! Asistaţii sociali au adeverinţe că nu pot lucra!
  Tagurile:
  Job

  Știrile Zilei