08:33 12 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.21
 • USD17.34
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.74
  București

  Avertisment: "Legea lui Zamfir ne întoarce la economia lui Ceaușescu"

  © Sputnik / Виталий Савельев
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  240 0 0

  Actul normativ privind plafonarea dobânzilor a fost primită cu entuziasm de mulți client ai băncilor, dar întâmpină și critici.

  BUCUREȘTI, 21 mart — Sputnik, Daniel George Nistor. Băncile care activează pe piaţa noastră îşi vor reorienta resursele către sistemele bancare din alte ţări, dacă proiectul plafonării dobânzilor va fi aprobat în forma actuală, este de părere Ion Radu Zilişteanu, doctor în economie.

  "Băncile nu vor renunţa la creditare, dar vor căuta alte plasamente. Având în vedere că majoritatea instituţiilor de credit care funcţionează în România fac parte din grupuri bancare multinaţionale, o să asistăm la o redirecţionare de resurse dinspre sistemul nostru bancar către alte sisteme bancare, unde nu există asemenea restricţii", a declarat Zilişteanu, pentru Bursa.ro.

  Iniţiativa legislativă la care face referire specialistul a fost inițiată de senatorul PNL Daniel Zamfir și prevede plafonarea dobânzilor la 18% pentru creditele de consum şi la de 2,5 ori mai mult decât dobânda cheie pentru cele ipotecare şi imobiliare.

  "Dacă efectele Legii dării în plată depindeau de volumul dărilor în plată, plafonarea dobânzilor la credite ar conduce la o distorsionare clară a pieţei dobânzilor bancare, ceea ce va avea consecinţe serioase asupra acelora pe care legea spune că-i apără. Vom asista la o restrângere importantă a creditării, iar băncile se vor orienta către alte produse din care să câştige", a precizat Zilişteanu.

  Fondul Monetar Internațional
  © Sputnik / Наталья Селиверстова

  În opinia acestuia, cel mai important lucru este că, printr-o astfel de măsură, "am ajunge să reglăm dobânzile bancare după o dobândă stabilită administrativ", astfel că "ne întoarcem la economia planificată de pe vremea lui Ceauşescu".

  În acest context, piaţa imobiliară va fi şi ea afectată, mai consideră Ion Radu Zilişteanu, care subliniază: "Creditele care contează, adică cele ipotecare, vor fi afectate, iar când volumul de creditare scade, cererea solvabilă de pe piaţa imobiliară scade şi ea, şi atunci vom asista din nou la distorsiuni pe piaţa imobiliară. Noi vrem să bancarizăm economia şi, practic, printr-o astfel de măsură, îndepărtăm lumea de sistemul bancar şi debancarizăm economia".

  Tematic

  Aveți dovada! "Legea lui Zamfir" nu distruge țara
  Zamfir, pe cai mari. "Bancherii îi cerșesc dialogul"
  Expert Big 4: "Legea lui Zamfir" va lovi puternic băncile
  Cât de tare îi lovește "Legea lui Zamfir"
  Tagurile:
  Bănci, Economie, Nicolae Ceaușescu, Legea lui Zamfir


  Știrile Zilei